10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Presedintele Romaniei a acordat Drapelul de lupta Bazei Militare de la Deveselu

- Advertisement -

Acordarea, prin decret prezidential, a Drapelului de Lupta catre Baza militara 99 de la Deveselu din judetul Olt reprezinta primul pas catre recunoasterea oficiala a caracterului special pe care unitatea militara il va avea.
Presedintele Klaus Iohannis a avut in luna ianuarie o intalnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, in cadrul careia l-a informat pe acesta despre progresul facut de Romania in dezvoltarea bazei de la Deveselu, care va deveni operationala pana la sfarsitul acestui an.
Acordul bilateral privind amplasarea de elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei a fost semnat in 2011, la nivelul ministrilor de externe, cand presedintele Traian Basescu a facut o vizita la Washington. Cu acest prilej, Traian Basescu si Barack Obama au adoptat si declaratia de parteneriat strategic pentru secolul XXI.
Ceremonia de infiintare si preluare a comenzii bazei balistice de la Deveselu de catre armata americana a avut loc pe 10 octombrie 2014, cand s-a dat startul oficial al lucrarilor de constructie a amplasamentului.
Unitatea de Sprijin a Fortelor Navale urmeaza sa devina complet operationala la sfarsitul anului 2015. Sistemul terestru de aparare antiracheta din Romania va fi aproape identic cu cel folosit pe distrugatoarele si crucisatoarele cu capacitati antiracheta Aegis ale Fortelor Navale.
Sistemul este conceput pentru a detecta, urmari, actiona impotriva si a distruge in zbor rachete balistice.
Unitatea de Sprijin a Fortelor Navale ocupa aproape 174 de hectare. Amplasamentul consta dintr-un sistem radar si sistemul de comanda, control si comunicatii aferent. Separat, va gazdui mai multe module de lansare care contin sisteme de interceptare SM-3, iar personalul va fi reprezentat de circa 200 de militari, angajati civili si personal contractant.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți