10.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Localitati din sudul judetului, afectate de seceta

- Advertisement -

intreaga suprafata agricola din comunele Obarsia, Bucinisu si Urzica este afectata de seceta. Daca administratiile locale din primele doua localitati deja au facut adrese catre Directia Agricola Judeteana (DAJ) Olt cu suprafetele afectate de seceta, situatia fiind prezentata autoritatilor judetene marti, in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt, in cursul zilei de miercuri si reprezentantii Primariei Urzica urmau sa trimita o astfel de adresa catre DAJ.
Comunele Obarsia si Bucinisu au trimis adrese cu privire la faptul ca seceta a afectat culturile agricole. Deocamdata, este prematur sa spun suprafata totala afectata si care sunt culturile, deoarece ei au trimis doar total suprafete, fara sa precizeze si culturile care au avut de suferit. Adresele trebuie refacute, pentru ca sunt standard, cei de la primarii urmand a preciza nu doar suprafetele, ci si care sunt culturile si pagubele. Se lucreaza la ele. in cursul acestei zile, si cei de la Urzica urmeaza sa trimita o astfel de adresa. Procesul a fost declansat de Obarsia si Bucinisu, aceea este zona cea mai arsa, intreaga suprafata agricola a localitatilor este afectata, a declarat Dan Baragan, directorul Directiei Agricole.
Contactati telefonic, edilii din cele trei localitati au precizat care sunt suprafetele si culturile afectate de seceta, insa pagubele urmeaza a fi stabilite de membrii comisiei mixte din cadrul CJSU Olt, care are ca termen 30 de zile, de la data comunicarii, pentru a evalua situatiile prezentate de autoritatile locale.
Potrivit spuselor primarului Tudor Udrea, in Obarsia seceta pedologica a afectat 3.552 hectare. Daca cultura de floarea soarelui este afectata in proportie de 70%, iar cea de grau, orz, ovaz si orzoaica in proportie de 75%, cea de porumb este suta la suta distrusa, a declarat edilul. Situatia este asemanatoare si in comuna Buicinisu. Primarul Radu Miltiade a spus ca seceta a afectat in totalitate culturile de grau, porumb, floarea soarelui si plante furajere, respectiv o suprafata agricola de aproximativ 2.350 hectare. Toate culturile agricole de toamna sunt afectate, cu mult mai mult fata de cele de primavara. Nu a mai plouat de patru luni, este o seceta pedologica excesiva, a precizat Miltiade. Seceta a distrus si culturile agricole din comuna Urzica pe o suprafata totala de 1.550 hectare. in proportie de 80 – 100% sunt afectate culturile de porumb, soia, floarea soarelui, legumele din curtile oamenilor, plantele furajere, chiar si islazul comunal este parjolit. Desi au fost afectate si culturile de orz, ovaz si grau, acestea au fost recoltate, iar cantitatile obtinute au fost rezonabile, a declarat primarul Ion Spiridon.
Reprezentantii primariilor care deja au facut adrese catre DAJ Olt asteapta acum comisia de evaluare a pagubelor a CJSU Olt si gasirea unei rezolvari a problemelor aparute.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți