Sentinta definitiva in cazul fostului contabil al Protoieriei Slatina

Initial, Andrei Iliuta a fost condamnat de instanta de fond, respectiv Judecatoria Slatina, la cinci ani de inchisoare cu executare. Acesta a contestat decizia magistratilor slatineni la Curtea de Apel Craiova, instanta care i-a admis contestatia si i-a redus pedeapsa la trei ani si sase luni.
Admite apelul declarat de inculpat. Respinge ca nefondat apelul declarat de partea civila Protoieria I Slatina. Desfiinteaza in parte sentinta apelata si rejudecand: schimba incadrarea juridica a faptei pentru care a fost trimis in judecata inculpatul Iliuta Marian Andrei din infractiunea de delapidare, prev. de art. 215 /1 alin. 1 si 2 C.pen. anterior, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.pen. anterior in infractiunea de delapidare, prev. de art. 295 alin. 1 C.pen. actual, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. actual si art. 5 C.pen. actual. Condamna pe apelantul inculpat Iliuta Marian Andrei la pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare. Interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa functia de contabil – casier de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii pe o perioada de 2 ani. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate, se precizeaza in incheierea instantei.
Potrivit anchetatorilor, in perioada iulie 2009 – martie 2012, Iliuta, in calitate de contabil al Protoieriei Slatina I, si-a insusit in mod ilegal suma de 885.533 lei, prin retragerea din contul bancar al unitatii a unor sume de bani care, ulterior, nu mai erau inregistrate in registrul de casa sau erau inregistrate sume mai mici decat cele reale. Delapidarea a fost descoperita dupa ce Iliuta a incercat, in martie 2012, sa obtina credite de la o banca pe numele unui angajat fictiv al Protoieriei. inselatoria a iesit la iveala din intamplare, in urma unui telefon dat la Protoierie de angajatii bancii. Salariul trecut in acte, prea mare comparativ cu al celorlalti angajati ai Protoieriei, a atras atentia angajatilor bancii, care au sunat sa verifice. intamplarea a facut ca in ziua respectiva contabilul sa nu fie la serviciu, iar la apelul celor de la banca a raspuns o alta angajata, care le-a spus acestora ca persoana pe numele careia fusese solicitat imprumutul nu lucreaza acolo. Odata declansat scandalul, Iliuta a fost dat afara de la Protoierie, iar Episcopia a dispus efectuarea unei verificari a situatiei financiar-contabile, prejudiciul constatat initial fiind de aproape un milion de lei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<