15.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ministrul Educatiei, la Targul Ofertelor Educationale de la Slatina

- Advertisement -

Targul Ofertelor Educationale desfasurat la Slatina a avut un oaspete oficial, in persoana ministrului Adrian Curaj. insotit de inspectorul scolar general al IsJ Olt, Felicia Man, oficialul a vizitat fara graba standurile colegiilor, a facut poze, a discutat cu elevii si cadrele didactice, declarandu-se multumit de activitatea organizata. La finalul vizitei, acesta a declarat ca e nevoie sa se puna un mai mare accent pe pregatirea profesionala a elevilor care aleg acest drum.
imi place actiunea de azi (n.red. joi), elevii stiau foarte bine unde se duc, nu este un targ foarte mare, dar e mare prin oferta cu care vine la elevi, unii vor la Pirelli, vor in zona de design, copiii sunt bine orientati, sunt pregatiti si cei de la sport, iar cei de la teoretic au rezultate exceptionale. Voi lasa mostenire pentru la anul niste schimbari – pe de-o parte, sa-i orientam pe tineri spre scoala potrivita, pe de alta parte as vrea din ce in ce mai mult ca bacalaureatul sa fie bazat pe niste teste deja dinainte cunoscute, o calitate mare, elevii sa fie pregatiti, nu sa scoatem doar niste subiecte. Nu i-as spune bacalaureat diferentiat, nu suntem pregatiti sa facem lucrul acesta, eu cred ca e important sa ne uitam pe partea de profesionala, astfel incat elevii nostri sa ajunga la nivelul de calificare 5, fara sa mearga pe linia liceului; sa ajunga in zona profesionala, si atunci lucrurile vor fi foarte frumoase, mai ales sa le aratam cum sa se miste intre profesionala si liceu si liceu si profesionala, pentru ca optiunile se schimba odata cu maturitatea.
in zona profesionala trebuie sa fim siguri ca oferim destule oportunitati celor care decid sa abordeze aceasta cale, care nu e una de ultima optiune, si, cu cat mai mult scoala va arata ca este o cale prin care un tanar isi poate valorifica pe deplin potentialul, vom fi mai convingatori in a-i atrage acolo. Ei termina clasa a XI-a cu un nivel de calificare 3, trebuie sa fim siguri ca le dam posibilitatea sa ajunga la un nivel de calificare 4, si apoi 5. Exemplul de azi e unul foarte bun, sunt pregatiti pentru piata muncii,a spus ministrul.
si sefa invatamantului oltean a de parere ca invatamantul profesional e de baza, mai ales ca agentii economici sunt tot mai interesati de elevi pregatiti intr-o anumita meserie.
Oferta educationala din acest an are mai multe clase de profesionala si ne dorim sa creste permanent numarul acestor clase, obiectivul nostru pentru anul 2017-2018 este sa infiintam o scoala profesionala cu personalitate juridica, care sa adune laolata toate specializarile pe care si le doresc agentii economici, a precizat Felicia Man, inspectorul scolar general.

Elevii trebuie consiliati, e de parere ministrul
Chiar daca bugetul pentru educatie este unul insuficient pentru necesitatile din invatamant, ministrul spera ca acest aspect se va echilibra pe masura ce trece timpul. Oficialul a mai precizat ca, in opinia sa, e nevoie de un efort suplimentar in directia consilierii elevilor din clasele de gimnaziu, astfel incat acestia sa ajunga sa aleaga calea pe care o vor urma, in functie de cat de pregatiti sunt.
Rezultatele din ultimii ani de la bacalaureat dovedesc lipsa noastra de a consilia pe calea potrivita elevul; pentru ca daca vom consilia cum trebuie in clasa a VII-a, a VIII-a, astfel incat optiunea sa fie facuta potrivit capacitatii fiecaruia, atunci n-o sa mai punem tinta sigura bacalureatul, ci vom merge pe profesionala. Traseele educationale trebuie sa fie flexibile si sa fie parte a consilierii, tanarul si familia sa fie consiliati, a conchis Adrian Curaj.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți