19.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Primarii amendate de Garda de Mediu

- Advertisement -

in perioada 1 ianuarie – 31 martie, Comisariatul Judetean Olt al Garzii Nationale de Mediu a realizat 229 inspectii si controale in domeniul protectiei mediului, respectiv 123 inspectii de mediu planificate si 106 controale de mediu. Activitatile de inspectie si control au vizat verificarea dispozitiilor legale in vigoare si a conditiilor stabilite in actele de reglementare din domeniul protectiei mediului.
Astfel, in luna martie a avut loc o actiune de control la nivelul autoritatilor locale de pe raza judetului Olt, actiune dispusa de Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu in colaborare cu Sistemul de Gospodarire a Apelor Olt, Sistemul Hidrotehnic Jitaru si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Olt, si care a vizat starea de salubritate si de intretinere a cursurilor de apa, podurilor, podetelor si rigolelor stradale.
in timpul inspectiilor desfasurate in trimestrul I al anului, Comisariatul Judetean Olt a constatat mai multe neconformitati, dintre care cele mai frecvente au fost: nerespectarea obligatiei de a depozita deseurile doar in spatii amenajate; nerespectarea obligatiei autoritatilor administratiei publice locale de a organiza actiuni de control privitoare la pastrarea curateniei in locuri publice, piete, targuri si oboare; nerespectarea obligatiei de a depozita deseurile doar in spatii autorizate; nerespectarea obligatiei de notifica autoritatea competenta pentru protectia mediului asupra modificarilor aduse asupra conditiilor care au stat la baza autorizarii; neluarea tuturor masurilor care se impun in vederea limitarii emisiilor de poluanti in atmosfera, rezultati din activitatea de topire deseuri; nerespectarea obligatiei de a tine evidenta corecta a deseurilor generate din activitatea de productie.
Ca urmare a celor constatate, pentru faptele de natura contraventionala au fost aplicate 10 sanctiuni, respectiv 8 amenzi in valoare totala de 129.500 lei si 2 avertismente. in vederea remedierii neconformitatilor constatate, au fost stabilite o serie de masuri cu termene si responsabilitati, precum introducerea evidentei deseurilor generate, cu respectarea prevederilor legislatiei in vigoare; desfintarea depozitelor necontrolate de deseuri si organizarea actiunilor control privitoare la pastrarea curateniei in locuri publice, piete, targuri, in zona de protectie si in albia cursurilor de apa. Totodata, s-a dispus sistarea temporara a activitatii de topire-turnare deseuri de aluminiu in vederea eliminarii emisiilor de poluanti in atmosfera datorata neetanseitatilor in hala de productie si a disfunctionalitatilor constatate la instalatia de epurare umeda; luarea tuturor masurilor care se impun in vederea limitarii emisiilor de poluanti in atmosfera prin remedierea neetanseitatilor existente in corpul halei de productie, inclusiv prin colectarea si dirijarea emisiilor prin revizuirea instalatiilor de epurare umeda si uscata din dotarea instalatiei de topire-turnare deseuri de aluminiul. Repunerea in functiune a instalatiei de topire-turnare deseuri de aluminiu se va realiza doar dupa realizarea masurilor impuse si monitorizarea emisiilor de poluanti in atmosfera la indicatorii impusi in autorizatia de mediu, a precizat Aura Mandache, purtatorul de cuvant al GNM Olt.

Poluare accidentala pe Vedea
La mijlocul lui martie, la nivelul judetului s-a inregistrat o poluare accidentala pe raul Vedea. in urma interventiei comisarilor de mediu si a masurilor dispuse de acestia au fost inlaturate efectele incidentului.
Precizam ca in data de 17.03.2016, ora 08:30 a fost inregistrata o poluare accidentala pe raul Vedea, cauzata de producerea unei sparturi in corpul ventilului de sectionare de la conducta colectare titei ce apartine SC OMV PETROM SA Zona de Productie III Muntenia Vest – Sector productie 7 Ciuresti. Fenomenul de poluare a constat in deversarea de titei pe o suprafata de sol de circa 30 mp si in apele paraului Vedea, in urma producerii unei sparturi in corpul ventilului de sectionare aferent conductei de titei ce supratraverseaza raul Vedea si care colecteaza titei de la Parcul 8 la LACT Badesti. Fenomenul de poluare a fost anuntat atat la ABA Arges-Vedea si GNM – CJ Olt, echipele de inspectie din cadrul celor doua autoritati publice fiind prezente la fata locului pentru monitorizarea poluarii accidentale si a modului de interventie pentru combaterea poluarii a SC OMV PETROM SA. Au fost luate masuri la sursa pentru stoparea fenomenului prin oprirea pomparii, au fost efectuate lucrari de curatare a solului afectat de acumularile de titei si masuri de reducere si eliminare a efectelor poluarii prin montarea de baraje absorbante si aplicarea de absorbant tip spill-sorb pe cursul de apa Vedea, pana la aproximativ 8 Km de la locul producerii fenomenului de poluare, a mai spus Aura Mandache.
in urma constatarilor, au fost impuse masuri cu termene de realizare pentru continuarea actiunilor de inlaturare a efectelor poluarii accidentale si informarea zinlica a ABA Arges-Vedea si GNM – CJ Olt cu privire la stadiul de realizare a masurilor de combatere a efectelor poluarii accidentale. Ulterior, Comisariatul Judetean Olt al Garzii Nationale de Mediu a efectuat un control pentru verificarea lucrarilor intreprinse in vederea inlaturarii efectelor poluarii accidentale, constatand ca acestea au fost indeplinite.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți