10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Simulare pentru alegerile din vara

- Advertisement -

Toate informatiile legate de alegerile locale din 5 iunie au fost transmise prefectilor din teritoriu in cadrul unei videoconferinte organizata joi (n.red. 5 mai) de Petre Toba, ministrul de interne, si reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente si ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Elementul de noutate pentru aceasta campanie electorala il reprezinta sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului multiplu in sistem informatic realizat de AEP si STS. E un sistem extrem de util pentru semnalarea in timp real a intentiilor de vot multiplu. Noutatea implica si ajustari si modificari organizatorice; am luat masuri si au fost identificati operatorii de calcul, informaticienii, si au fost facute etape de pregatire a acestora. Avand in vedere tocmai caracterul de noutate al acestui sistem informatic, am cerut colegilor de la AEP si STS sa efectuam trei testari in conditii cat mai apropiate cu cele din timpul alegerilor din 5 iunie, si am stabilit ca prima testare sa aiba loc pe data de 22 mai, intr-o duminica. Va fi o situatie cat mai apropiata, tocmai pentru a putea sa identificam eventualele vulnerabilitati ale sistemului sau masuri care trebuie luate, a declarat ministrul Petre Toba in cadrul videoconferintei.
Potrivit informatiilor oficiale, pentru alegerile locale din acest an vor fi organizate 18.616 sectii de votare, si se va vota doar in localitatea de domiciliu sau resedinta. Bugetul alocat este de 350.663.000 lei, de la bugetul de stat. De asemenea, MAI va asigura confectionarea stampilelor cu mentiunea Votat si imprimarea timbrelor autocolante care se vor aplica pe cartile de identitate ale alegatorilor.
in planul asigurarii linistii si ordinii publice, MAI a elaborat deja Planul general de masuri privind mentinerea si asigurarea sigurantei publice premergator si in timpul campaniei de votare. Pentru a realiza o pregatire unitara, am elaborat un Ghid legislativ privind legislatia aferenta alegerilor locale, care a fost trimis catre toate structurile cu atributii la nivel teritorial si s-a luat masura instruirii tuturor efectivelor noastre tocmai pentru o aplicare si o abordare unitara. La nivel judetean am solicitat si s-au efectuat deja evaluarile din punctul de vedere al riscului pentru ordinea si linistea publica, am evaluat necesarul de forte si mijloace necesare pentru buna organizare a alegerilor. Din toate estimarile, avem pregatiti 50.000 de politisti, jandarmi, pompieri care vor fi angrenati in activitati, aproximativ 30.000 destinati doar pentru paza sediilor Birourilor Electorale de Circumscriptie si a celor 18.616 sectii de vot, a mai spus Petre Toba.
in ceea ce priveste Autoritatea Electorala Permanenta, reprezentantii institutiei spun ca sunt pregatiti sa suplimenteze numarul operatorilor de calculator la sectiile de votare la sectiile unde se poate inregistra un flux mai mare de alegatori.

Se elimina raportarea prezentei la vot la ore stabilite
Sistemul informatic va duce la eliminarea raportarii prezentei la vot la anumite ore, asa cum se proceda in anii anteriori.
Toate sectiile de votare vor avea un mijloc electronic de comunicare; exista 24 de sectii nesemnificative ca numar de alegatori din listele electorale permanente, la care mecanismele automate definite in aplicatii nu vor functiona. Ele vor trebui asistate de personal special instruit, iar datele vor fi comunicate prin intermediul unor sisteme de voce; e vorba de localitati foarte izolate unde numarul de alegatori este intre 5 si cateva zeci. Orice fel de date comunicate de acolo vor fi inregistrate pentru a putea fi supuse auditului autoritatilor in cazul unor suspiciuni. in toate sectiile de vot s-au instalat echipamentele. Testele care se vor desfasura intentionam sa le desfasuram din sediul sau din preajma sectiei de vot. Operatorii nu vor sta acasa si vor face teste, ci vor fi chiar la locul in care urmeaza sa se desfasoare alegerile. Spre deosebire de alte dati, de data aceasta BEC-ul va avea la dispozitie numarul exact – secunda de secunda, al votantilor care au trecut prin fata acelei aplicatii si au fost inregistrate. Informatiile sunt disponibile online, nu mai discutam de celebra raportare la ora 3, sau la ore fixate, a precizat Marcel Opris, directorul STS.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți