19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Alpinistul slatinean Colibasanu a ajuns cu bine pe Muntele Manaslu

- Advertisement -

A fost cea mai extenuanta zi de varf, a transmis marti dupa-amiaza, la ora locala 13:00, din Nepal, alpinistul slatinean. Ultima ascensiune a fost de 13 ore, efortul depus de Horia si coechipierul sau pe traseu fiind considerabil din cauza vantului puternic, care a avut o viteza intre 40 – 50 de kilometri pe ora.
Colibasanu si partenerul sau slovac Peter Hámor au inceput asaltul la 12.00 noaptea (n.red. – luni spre marti), de la altitudinea de 7.100m, pe ruta standard (N-E), deschisa de japonezi in 1956.Urmeaza coborarea, care este la fel de importanta ca ascensiunea. O ascensiune este considerata reusita cand alpinistii ajung in tabara de baza pe forte proprii. Cea mai dificila portiune a muntelui se intinde intre T2 si T1, o zona cu pereti de gheata, crevase si seracuri, pe care alpinistii au traversat-o cu bine la urcare. Echipa slovaco-romana a ajuns in tabara de baza (TB) pe 14 aprilie si a inceput sa urce spre varf pe 4 mai. in acest interval, alpinistii au echipat ruta pana aproape de tabara 2 (T2 – 6.400m) si au asteptat o prognoza de vreme buna in TB, dar si in Samagaun, un sat din zona Gandaki, aflat in vecinatatea Muntelui Manaslu. Ninsorile, ceata si lipsa de vizibilitate i-au intors de cateva ori din drum, alpinistii preferand sa coboare si sa astepte de fiecare data o fereastra buna de vreme pentru a avansa, se precizeaza pe blogul personal al alpinistului. in timpul expeditiei, Horia Colibasanu a mai transmis prin satelit si detalii despre vremea capricioasa peste care a dat pe munte: Nu am inotat niciodata atat de mult in zapada in 18 ani de expeditii. De data aceasta, ascensiunea pana pe Varful Manaslu s-a facut fara ajutorul serpasilor si fara oxigen artificial.
Alpinistul slatinean a pornit in noua expeditie de pe muntele himalayan la sfarsitul lunii martie 2016. Horia Colibasanu a mai urcat cu succesManaslu si in anul 2006, pe aceeasi ruta, partenerul de coarda de pe atunci fiind spaniolul Iňaki Ochoa de Olza (1967 – 2008). Motivul pentru care a revenit dupa zece ani este tentativa de a deschide o ruta noua pe fata nordica, dupa aclimatizarea pe ruta standard, impreuna cu Peter Hámor – un proiect cu miza de premiera mondiala, se mai mentioneaza pe blogul alpinistului.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți