11.2 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Termen prelungit pentru depunerea cererilor unice de plata

- Advertisement -

Una dintre masuri creeaza cadrul legal pentru prelungirea termenului pana la care fermierii pot depune cererile unice de plata fara a se percepe penalitati de intarziere.
Potrivit legislatiei actuale si regulamentului european, termenul este 15 mai. insa, pana in prezent, au depus cererea unica de plata aproximativ 598.000 de fermieri din cei cca. 1.000.000 de fermieri potentiali beneficiari ai platilor. Facem precizarea ca in cadrul reuniunii Comitetului de Plati Directe si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene din data de 4 mai 2016 s-a stabilit si votat prin procedura scrisa, in unanimitate, o derogare de la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 in ceea ce priveste data limita pentru depunerea cererii unice de plata pentru anul 2016, agreandu-se faptul ca textul va fi inaintat spre adoptare in data de 13 mai 2016. Data limita pentru depunerea cererilor unice de plata prevazuta de Regulamentul mentionat anterior este 15 iunie 2016, statele membre urmand sa fixeze la nivel national data limita pana la aceasta data. Prin adoptarea acestei Ordonante de Urgenta va fi permis Romaniei sa prelungeasca termenul limita de depunere a cererilor de plata in limita termenului de 15 iunie 2016, precizeaza un comunicat de presa al Guvernului.
De asemenea, prin actul normativ se extinde categoria potentialilor beneficiari de plati, prin introducerea universitatilor, institutelor, statiunilor didactice, fermelor de cercetare si productie agricola, statiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol si altor organisme si organizatii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare.
Totodata, la solicitarea principalelor asociatii de crescatori de animale, pentru a beneficia de platile pe suprafata, pentru cca. 1 milion ha de pajisti concesionate de la autoritatile locale, se reincadreaza in categoria potentialilor beneficiari ai platilor asociatiile crescatorilor de animale, deoarece, conform prevederilor actuale ale OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea nu mai puteau depune cererea unica de plata si, implicit, nu mai beneficiau de platile pe suprafata.
in perioada 2015-2020 Romania beneficiaza de circa 10,85 miliarde de euro in cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți