Tichete sociale pentru mai multi copii din familii defavorizate

Guvernul a extins categoria copiilor inscrisi in invatamantul prescolar care sa poata beneficia de Programul Fiecare Copil in Gradinita. Printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea 248/2015 privind stimularea participarii in invatamantul prescolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost modificata, si s-a eliminat varsta minima de la care se poate acorda acest drept (3 ani), precum si varsta maxima pana la care se poate acorda (6 ani). Astfel, de tichetul social vor beneficia si copii sub varsta de 3 ani, daca urmeaza cursurile invatamantului prescolar, precum si copiii care depasesc varsta de 6 ani si care continua sa mearga la gradinita ca urmare a recomandarilor specialistilor (copii cu dizabilitati si/sau cu dificultati de invatare). Beneficiaza de acest drept copiii ce provin din familii al caror venit lunar pe membru de familie este de pana la 2 ori Venitul Minim Garantat pentru o singura persoana (venituri de pana la 284 lei, in cursul anului 2016).
Prin eliminarea acestor limite de varsta se estimeaza ca vor putea beneficia de tichetul social acordat prin Programul Fiecare Copil in Gradinita inca 29.000 de copii ce provin din familii defavorizate. Pentru copiii inscrisi in invatamantul prescolar in anul 2015-2016, termenul de depunere a cererilor de solicitare a acestui stimulent este de maximum 30 de zile lucratoare de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate la inceputul saptamanii.
Pana in prezent, au fost inregistrate circa 60.000 de cereri de acordare a acestui tichet social, sub numarul estimat initial de 111.400 copii.
Potrivit informatiilor oficiale, la nivelul municipiului Slatina beneficiaza de acest tichet doar 18 copii.
Tichetele sociale vor putea fi utilizate numai pentru achizitionarea de produse alimentare, de igiena, de imbracaminte si/sau rechizite, acordarea lor fiind strict conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita. Normele de aplicare precizeaza ca totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depasi 50% din numarul total de zile de gradinita din luna respectiva. Pentru 2016, pentru finantarea Programului Fiecare Copil in Gradinita a fost alocata suma de 55,5 milioane de lei, asigurata de la bugetul de stat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<