19.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Scutul antiracheta de la Deveselu, inaugurat de premierul Dacian Ciolos

- Advertisement -

Sistemul reprezinta un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de aparare antiracheta European Phased Adaptive Approach (EPAA). Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unitati militare din administrarea Ministerului Apararii Nationale. Constructia facilitatii antiracheta a inceput in 2013, iar componentele sale sunt operationale din decembrie 2015. Integrarea sistemului in capabilitatea NATO de aparare impotriva rachetelor balistice este in grafic, termenul prevazut fiind legat de summitul NATO de la Varsovia, din luna iulie.
Premierul Ciolos a subliniat importanta strategica a regiunii Marii Negre in zona de securitate si stabilitate a zonei euro-atlantice.
imi face o deosebita placere sa ma aflu astazi (n.red. joi, 12 mai) la Baza militara Deveselu, alaturi de dumneavoastra, oficiali romani, americani si ai Aliantei Nord-Atlantice, pentru a marca inaugurarea Facilitatii Aegis Ashore, element esential in cadrul Etapei a II-a a Abordarii Europene Adaptive a SUA si viitoare parte componenta a sistemului integrat de aparare antiracheta al NATO.
Prezenta noastra aici atesta importanta speciala a acestui moment atat pentru Romania si Statele Unite ale Americii, cat si pentru Alianta Nord-Atlantica si securitatea europeana in ansamblul sau. in contextul amenintarii in crestere cu rachete balistice din partea actorilor statali si non-statali din afara spatiului euro-atlantic, Statele Unite ale Americii si-au asumat o valoroasa contributie la arhitectura sistemului aliat de aparare antiracheta, prin Abordarea Adaptiva in Etape a Apararii Antiracheta in Europa. Romania a decis in anul 2010 sa participe la acest sistem complex, considerand astfel ca, pe ansamblu, securitatea tarii noastre si a zonei de apartenenta geografica vor spori considerabil. Le multumesc tuturor civililor si militarilor care au depus eforturi semnificative la nivel institutional, atat in Romania, cat si in SUA, pentru ca astazi, cu mai putin de doua luni inaintea Summit-ului NATO de la Varsovia, sa participam la aceasta ceremonie de inaugurare. Facilitatea antiracheta de la Deveselu este o componenta esentiala a Parteneriatului Strategic cu SUA si reprezinta totodata un stimul major pentru dezvoltarea relatiilor privilegiate dintre Romania si SUA si in alte domenii de interes comun. Este un mijloc destinat exclusiv legitimei aparari impotriva amenintarilor cu rachete balistice, intareste totodata capacitatea NATO de aparare antiracheta si extinde aria de acoperire si protectie pentru statele aliate sudice si centrale din Europa, reducand semnificativ riscul unor eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euro-atlantic, a declarat premierul Dacian Ciolos.

Un exemplu de lucru in echipa la nivel transatlantic

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat ca sistemul antiracheta de la Deveselu este un exemplu de lucru in echipa la nivel transatlantic.
Acest fapt reprezinta o crestere semnificativa a capacitatii de aparare a Aliatilor europeni impotriva rachetelor balistice din afara zonei euro-atlantice, a afirmat oficialul NATO. El a multumit Guvernului si Fortelor Armate SUA pentru devotamentul si profesionalismul cu care contribuie la siguranta natiunilor. Doresc sa multumesc, de asemenea, Guvernului Romaniei si poporului roman pentru contributia la apararea noastra colectiva, prin gazduirea acestui sistem, a spus Stoltenberg, potrivit Agerpres.
Oficialul american a amintit ca in Polonia vor incepe, vineri, lucrarile pentru un alt amplasament al sistemului Aegis Ashore.
Misiunea centrala a NATO este sa ne protejeze cetatenii si teritoriul (…) astazi, cand ne confruntam cu cele mai mari provocari de securitate de-a lungul unei generatii, Alianta noastra este mai importanta ca oricand, a aratat el.
Potrivit acestuia, amenintarea la adresa aliatilor NATO reprezentata de rachetele balistice provenite din afara zonei euro-atlantice este reala, iar programul de aparare antiracheta reprezinta o investitie pe termen lung impotriva unei amenintari pe termen lung.
El a reiterat faptul ca acest amplasament din Romania, la fel ca si cel din Polonia, nu este indreptat impotriva Rusiei. Am explicat clar acest lucru autoritatilor ruse. De multe ori si la cel mai inalt nivel. (…) De la inceput, NATO a oferit Rusiei transparenta, dialog si cooperare in privinta apararii antiracheta. Rusia nu a raspuns pozitiv la ceea ce am oferit noi. De fapt, Moscova a pus capat unilateral acestui dialog cooperativ in 2013. Acest lucru ramane un motiv de ingrijorare, a mai declarat inaltul oficial NATO.
Stoltenberg a sustinut ca Alianta va continua sa dialogheze cu Rusia, atunci cand contextul o va permite.
Potrivit acestuia, mai multe hotarari legate de apararea Organizatiei Tratatului Nord Atlantic impotriva rachetelor balistice vor fi luate la summitul NATO de la Varsovia din iulie.
Acest amplasament demonstreaza faptul ca NATO se adapteaza unei lumi nesigure. (…) Eforturile dumneavoastra transforma o lume imprevizibila intr-un loc mai sigur in care sa traim, a conchis secretarul general al NATO.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți