14.6 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Proiect pentru restaurarea Casei Fantaneanu

- Advertisement -

in vederea accesarii surselor de finantare din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Consiliul Judetean Olt pregateste proiectul Restaurare, consolidare si modernizare Casa Fantaneanu-Centrul Eparhial Social-Cultural, in cadrul Axei prioritare 5 – imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Proiectul va fi depus in parteneriat cu Episcopia Slatinei si Romanatilor dupa data de 25.05.2016, se precizeaza pe site-ul Consiliului Judetean.
Aceeasi sursa mentioneaza ca obiectivul general al proiectului il reprezinta valorificarea patrimoniului cultural al judetului Olt, prin restaurarea unui imobil monument istoric clasa B, care va contribui la dezvoltarea locala.
Printre obiectivele specifice ale proiectului se regasesc: consolidarea si restaurarea imobilului Casa Fantaneanu in vederea infiintarii Centrului Eparhial Social-Cultural, dotarea acestuia in vederea organizariii unor activitati culturale,
valorizarea patrimoniului cultural-bisericesc al judetului Olt, modernizarea formelor de valorificare a patrimoniului muzeal prin folosirea, pe langa modalitatile traditionale, si a unor formule moderne, sincronice, interactive, regasite in special in sala multimedia, imbunatatirea si extinderea accesului publicului la monumentele istorice, si promovarea cunoasterii acestora prin intermediul noilor tehnologii, includerea imobilului in circuitul turistic si stimularea turismului cultural in municipiul Slatina si in judetul Olt.
Imobilul Casa Fantaneanu, monument istoric clasa B, conform Ordinului Ministrului Culturii nr. 2433/2012, a fost construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea, si a apartinut familiei cu acest nume din Slatina, ai carei membri au detinut importante functii in viata publica a orasului. Stapanind numeroase proprietati, intre care in judetul Olt mosiile Perieti, Stoicanesti si Fagetelul, boierii Fantaneni se inscriu la loc de cinste intre boierii filantropi ai Oltului. Casa Fantaneanu si Azilul ,,Elena Fantaneanu din Slatina vorbesc despre viata, gustul pentru frumos si iubirea de semeni a acestor oameni care au scris istorie.
Casa este construita in stil eclectic, cu elemente clasiciste, cu un program de conac adaptat la mediul urban. La fatada prezinta bosaje, iar la ferestre ancadramente. Se pot observa frontoane cu elemente florale, coloane din stucaturi cu caneluri si capiteluri corintice, friza cu denticule si ghirlande. Deosebit de valoroasa era feroneria balconului, din fier forjat, cu influente art nouveaux, care nu mai exista din anul 2007, se precizeaza pe site-ul Consiliului Judetean.
Valoarea estimata a proiectului este de 1,5 milioane euro.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți