11.2 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Sute de alocatii de sprijin, diminuate sau suspendate din cauza absentelor

- Advertisement -

O analiza realizata de AJPIS in ultimii trei ani evidentiaza ca in fiecare semestru, numarul elevilor care au absentat de la scoala a fost constant. Legea are urmari clare pentru elevii care chiulesc de la scoala, astfel ca cei care inregistreaza intre 10-19 absente sunt penalizati cu o diminuare de 20% a alocatiei de sustinere, elevii care au 20 de absente primesc doar jumatate din cuantumul alocatiei, iar cei care au peste 20 de absente se aleg cu suspendare pe o perioada de 6 luni a alocatiei de sustinere a familiei. Ultima centralizare din acest an, cea pe semestrul I, arata ca la nivel de judet, din 8.477 de beneficiari ai acestei forme de sprijin, 433 au primit alocatia diminuata, in timp ce 179 au fost suspendati de la plata ajutorului.
Din analiza datelor se observa ca la nivelul judetului Olt numarul de elevi care inregistreaza absente scolare si implicit a beneficiarilor de alocatie de sustinere a familiei carora li s-au aplicat sanctiuni este constant. Din experienta noastra, putem aprecia ca numarul de copii cu absente nu inregistreaza scaderi constante si/sau semnificative, chiar daca familiile care au suportat acest gen de sanctiuni isi constientizeaza responsabilitatile. Din pacate, si in randul noilor beneficiari se pastreaza aceleasi probleme, ceea ce duce la mentinerea sanctiunilor prin diminuarea sau suspendarea alocatiei de sustinere a familiei. in consecinta se impune mentinerea sistemului sanctionator care are ca scop final reducerea absenteismului si a abandonului scolar, au concluzionat reprezentantii AJPIS in cadrul sedintei de Dialog Social desfasurata la Prefectura Olt la inceputul saptamanii.
Cu toate eforturile depuse de autoritati, si in special de Inspectoratul scolar Olt, absenteismul nu poate fi stopat. Cauzele sunt multiple, spune Felicia Man, inspectorul scolar general, insa cea mai relevanta este lipsa de implicare a parintilor in viata elevului.
Legat de numarul mare de absente inregistrat de elevii beneficiari ai alocatiilor de sprijin, e adevarat, cauzele sunt multiple, insa principala cauza este faptul ca parintii, familiile elevilor, nu se implica indeajuns de mult in monitorizarea prezentei acestora la scoala. Daca noi, scolile, desfasuram tot felul de actiuni, atat de motivare a prezentei elevilor la scoala, cat si de diminuare a absenteismului, in momentul in care li se aduce parintilor la cunostinta – daca este posibil, pentru ca, comunicarea cu familia este destul de greoaie in special la invatamantul liceal – acestia incearca sa gaseasca scuze pentru absentele elevilor. Evident ca principalele persoane care sunt afectate de absentele elevilor sunt familiile, pentru ca nemaiprimind alocatia de sprijin, sunt prejudiciati cumva de acest ajutor care vine de la stat, insa e nevoie ca legislatia sa sprijine in continuare motivarea elevilor pentru a merge la scoala, in sensul ca, chiar daca sunt prevazute in Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de invatamant Preuniversitar sanctiuni referitoare la absentele pe care le inregistreaza elevii, nu exista o modalitate concreta si nu e prevazuta explicit entitatea care trebuie sa aplice aceste sanctiuni, cine sa le aplice. Cred ca daca ar fi revazute aceste lucruri mult mai clar si mai concret, situatia ar sta mult mai bine, a explicat sefa IsJ Olt.

Modificarea legislatiei, o posibila solutie la fenomenul absenteismului scolar

in opinia liderului Cartel Alfa Olt, Cristel Iotu, o solutie ar fi modificarea legislatiei, in sensul definirii clare a persoanele care pot sanctiona si cele care pot fi sanctionate.
Ma uitam in legislatia europeana; de exemplu, Germania prevede aceasta suspendare sau diminuare la o singura absenta. Din punctul meu de vedere, asa cum a subliniat si doamna inspector scolar general, cauzele absenteismului nu au fost identificate in substantialitatea lor. Neimplicarea parintilor ar trebui vazuta dincolo de familia si parintii care se ocupa, dar majoritatea elevilor provin din familii defavorizate si probabil plecate, iar copiii sunt in grija bunicilor sau a matusilor. Aici e iar o problema, pentru ca ducem discutia in cealalta parte, cea a crearii locurilor de munca prin care putem aduce parintii langa copii. Spuneati ca mai exista o cauza – lipsa organului sanctionator in legislatie. Nu am gasit pe nicaieri o propunere legislativa de modificare. Am putea sa facem una si sa stabilim persoanele care pot sanctiona si persoanele care pot fi sanctionate. Adica, nu putem sa mergem in continuare pe aceasta acordare a unor facilitati fara a-i pune la munca, sau fara a veni cu o forta de coercitie de a-i determina. Scopul legii e clar: ajutor si incluziune sociala prin scolarizare, a explicat liderul Cartel Alfa Olt.

5.700 de copii cu parinti plecati in strainatate

Potrivit sefei Inspectoratului scolar Olt, in judet exista peste 5.000 de copii ai caror parinti sunt plecati in afara, fie unul, fie ambii parinti. in aceste cazuri concrete e foarte dificil de intervenit, dat fiind ca niciun bunic, unchi, dascal sau consilier educativ sau psiholog nu poate substitui lipsa parintelui.
La nivelul judetului Olt avem 5.700 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate. Ei reprezinta o categorie de risc extrem de mare. Chiar daca desfasuram activitati complementare de sustinere educationala in scoala a acestor copii, nu cred ca poate fi substituit parintele care lipseste din viata copilului. Chiar daca e plecat un singur parinte la munca in strainatate, cel de-al doilea munceste in Romania si acorda foarte putina atentie educatiei copilului. in opinia mea, ar trebui ca fiecare scoala sa proiecteze si sa desfasoare activitati de scoala a parintilor, activitati educationale adresate parintilor pentru sustinerea elevilor in scoala. in legislatia noastra e prevazuta obligativitatea parintelui ca cel putin o data pe luna sa vina la scoala. Din pacate, sunt foarte putini parinti care reusesc sa faca acest lucru, si, in general, parintele copiilor fara probleme vine la scoala. Parintii celor cu probleme vin foarte rar la scoala, iar comunicarea se face strict telefonic, si de aici avem destul de multe probleme, a conchis Felicia Man.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți