7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Filme pentru liceeni revine la Slatina

- Advertisement -

Evenimentele din acest an vor avea loc la Colegiul National Ion Minulescu. Cadrele didactice si elevii colegiului vor viziona Mustang, un film nominalizat la premiile Oscar, si filmul Traieste din plin. La finalul proiectiilor, liceenii vor lua parte la dezbateri despre tematicile sociale si cinematografice aferente fiecarui film. Discutiile se vor extinde la sala de clasa, pe baza unui Ghid Educativ cu planuri de lectie aplicate pentru profesori si elevi. Astfel, profesorii vor recurge la o metoda alternativa si interactiva de predare a unor subiecte relevante pentru societatea autohtona.
Filmul Mustang va fi difuzat in ziua de 1 iunie si prezinta povestea a cinci surori de nedespartit: Lale, Nur, Ece, Selma si Sonay. Undeva intr-un sat din nordul Turciei, pe la inceputul verii cele cinci surori se intorc acasa de la scoala, jucandu-se, cu inocenta, cu niste baieti. Presupusa indecenta a jocurilor lor starneste un scandal cu consecinte neprevazute. incetul cu incetul, casa familiei celor cinci se transforma intr-o inchisoare, orele de la scoala sunt inlocuite de ore de menaj si incep sa fie aranjate casatorii. insufletite de aceeasi dorinta de libertate, cele cinci surori eludeaza restrictiile care le sunt impuse.
Printre subiectele abordate in discutie se numara egalitatea si stereotipurile de gen, iar profesorii vor aprofunda la clasa lectia de educatie prin film, intitulata Cinema la Feminin. Aceasta lectie abordeaza, pe de o parte, reprezentarea si imaginea femeilor in cinema, iar pe de alta parte, locul acordat femeilor in domeniul cinematografiei.
A doua zi de proiectii, 2 iunie, aduce in atentia elevilor si profesorilor filmul Traieste din plin/La vie en grand. Adama, un adolescent de 14 ani locuieste cu mama lui intr-un apartament mic de doua camere din suburbiile pariziene. Nu este un elev stralucit, desi are potential mare. impreuna cu Mamadou, care este mai tanar decat el, Adama incearca sa schimbe traiectoria vietilor lor de pana acum. Dupa proiectie, dezbaterea va viza inegalitatea sociala, traficul de droguri, importanta educatiei si a profesorilor si rolul alegerilor pe care le facem in viata noastra. Lectia de cinema o sa ii duca pe elevi pe planeta cinema si vor vedea cum de-a lungul timpului, filmul a fost o punte de legatura intre diferite culturi.
in 2015, pe parcursul a 2 luni, proiectul a adus impreuna peste 6.673 de liceeni si 393 de profesori din 13 orase din tara, care au vizionat si dezbatut cele doua filme europene Keeper si Keep Rollin’. Sub sloganul Filmele bune se cunosc din scoala, scopul proiectului Filme pentru liceeni este de a creste gradul de cultura cinematografica si de a promova educatia prin film in scolile din Romania. Asociatia Culturala Macondo impreuna cu partenerul sau elvetian, Asociatia Lanterna Magica, vor pune la dispozitia participantilor un plan de lectii pentru predarea de notiuni cinematografice si sociale la sala de clasa, dupa vizionarea filmului.
infiintata in 2007, Asociatia Culturala Macondo detine o experienta considerabila in dezvoltarea de proiecte in domeniul cultural, cu precadere in cel cinematografic, dar si in distributia de filme de arta pe piata din Romania.
Lanterna Magica este un club international de cinema pentru copii, fondat in Elvetia, cu o existenta de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau in incurajarea tinerelor generatii in studiul culturii cinematografice si in oferirea de instrumente pentru a intelege imaginile cu care ei interactioneaza zi de zi.
Proiectul Filme pentru liceeni este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți