20.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

De 1 iunie, 128 copii din Gorj, Dolj si Olt au jucat fair-play si au castigat incluziv

- Advertisement -

Organizate in cadrul proiectului zefiR, evenimentele de incluziune sociala prin joc si sport au facilitat dezvoltarea psiho-sociala a copiilor cu varste intre 10-14 ani proveniti din 7comunitati in care Tdh implementeaza deja programe educative: Bumbesti-Jiu, Polovragi, Baia de Fier, Targu Carbunesti (judetul Gorj); Gradinari, Slatina (judetul Olt); Ocolna (Dolj). Pentru desfasurarea activitatilor, din fiecare comunitate au fost selectati cate 16 jucatori, carora li s-au alaturat, la turneul din Craiova, inca 16 copii din centre de plasament, asistenta maternala sau plasament familial. La activitati au mai asistat si aproximativ 22 adulti – cate 3 parinti si profesori din fiecare comunitate.
Pe teren, copiii au format echipe mixte de cate 8 membri (dintre care cel putin 2 sunt fete) si au jucat dupa noi reguli: fara portari sau arbitri, jucatorii nu puteau fi inlocuiti, iar golurile baietilor au fost luate in considerare doar daca, pana la finalul jocului, fetele au inscris si ele – aceasta regula este esentiala pentru invatarea sociala a echipei si pentru cooperare. Fotbalul fair-play si mingea in 5 pase sunt doua jocuri psiho-sociale indragite de copii, axate pe cooperare si specifice metodologiei <> dezvoltata de Terre des hommes. Regula speciala a golului marcat de fete drept conditie pentru victoria echipei creaza tensiune in timpul jocului. Totusi, experienta ne-a aratat ca, prin respectarea acestei reguli, pana la finalul jocului, atat fetele cat si baietii sunt multumiti de succesul pe care-l pot avea impreuna si-si reevalueaza perceptiile asupra diferentelor de gen. in cadrul ultimului eveniment, baietii au aplaudat cand fetele au dat gol, iar fetele s-au simtit incurajate sa preia controlul asupra mingii, exersand dribluri chiar si in pauzele de relaxare a precizat Mihai Enache, coordonatorul evenimentelor din partea Tdh.
Evenimentele de incluziune sociala prin joc vor fi urmate de noi activitati educationale (programe de vara, after-school) ce vor fi desfasurate prin proiectul zefiR in beneficiul a peste 1.000 copii din Sud-Vestul Romaniei. Proiectul zefiR – impreuna pentru puterea de actiune este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Implementat de Fundatia Terre des hommes in colaborare cu Fundatia PACT, Fundatia Pestalozzi, Centrul Rromilor Amare Rromentza, Habitat for Humanity Romania, Agentia impreuna si Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate-SASTIPEN, zefiR isi propune sa imbunatateasca vietile oamenilor din 12 localitati din judetele Olt, Dolj si Gorj. Axat asupra copiilor din familii vulnerabile (in special familii rrome), zefiR incearca sa le ofere acestora acces la educatie, servicii de sanatate si locuinte decente. Fundatia Terre des hommes (Tdh) este o organizatie neguvernamentala din Elvetia ce dezvolta programe si proiecte in peste 35 de tari pentru a proteja copiii aflati in nevoie. in Romania, Terre des hommes a avut o prezenta neintrerupta inca din 1992, contribuind la imbunatatirea sistemului de protectie a copilului, la reforma asistentei sociale si la facilitarea participarii copiilor la dezvoltarea comunitara.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți