2.6 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Absolventii de liceu sunt asteptati sa se inscrie in evidentele ANOFM

- Advertisement -

Absolventii institutiilor de invatamant inregistrati la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca beneficiaza de informare si consiliere profesionala, mediere pentru identificarea unui loc de munca, precum si de facilitati financiare. De asemenea, in scopul asigurarii mobilitatii si reintegrarii pe piata muncii, absolventii pot participa la programe de formare profesionala. inregistrarea ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca este o etapa prealabila si obligatorie in vederea obtinerii facilitatilor acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precizeaza reprezentantii institutiei.
Absolventii care intr-o perioada de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale si sunt inregistrati la structurile ANOFM din raza de domiciliu, nu urmeaza o forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj. Acest drept se acorda absolventilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculata de la data expirarii celor 60 de zile de la absolvire si consta intr-o suma fixa, lunara, neimpozabila al carei cuantum este de 250 lei. in cazul in care absolventii nu se prezinta in intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul sa se inregistreze ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca, dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj, precizeaza reprezentantii ANOFM.
Agentia Nationala atentioneaza absolventii de liceu promotia 2016 ca data absolvirii cursurilor in anul scolar 2015 – 2016 este 3 iunie 2016 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent daca promoveaza sau nu examenul de bacalaureat (conform Ordinului MECS 4.496/13.07.2015 privind structura anului scolar, cu modificarile si completarile ulterioare).
Elevii care nu au situatia scolara incheiata se pot inregistra in evidentele ANOFM in termen de 60 zile de la data promovarii examenului de corigenta (data inscrisa in adeverinta eliberata de institutia de invatamant).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți