14.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

A inceput Programul Rabla

- Advertisement -

incepand cu 14 iunie, persoanele fizice pot merge deja la producatorii autorizati sa isi achizitioneze un autoturism nou, cu emisii scazute, in locul celui vechi, poluant. Programul a demarat pe 30 mai, cu etapa validarii producatorilor. Anul acesta, 116 dosare au fost depuse de producatorii/dealerii auto, din care 105 dosare au fost aprobate si 11 dosare au fost respinse. in cadrul sesiunii de depunere a contestatiilor au fost depuse de producatorii/dealerii auto 15 contestatii, din care 4 au fost aprobate. incepand de marti, AFM va incheia contracte de finantare cu producatorii/dealerii validati in program, lista finala a acestora fiind publicata ulterior, pe site-ul institutiei.
Programul de innoire a parcului auto are doua componente: Rabla Clasic, prin care romanii pot beneficia de o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou cata vreme isi caseaza autovehiculul vechi, si Rabla Plus, program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fara obligativitatea casarii unui autovehicul vechi.
Obligatia casarii intervine doar pentru cei care doresc sa cumuleze finantarea acordata prin acest nou program cu cea din Programul Rabla Clasic.
Pentru acest an, bugetul alocat celor doua Programe este de 220 milioane de lei. Din acestia, 75 milioane de lei sunt alocate extensiei Rabla Plus, atat pentru achizitionarea de autovehicule noi electrice si electrice hibride, cat si pentru finantarea retelei de statii de incarcare a acestora. Pentru Rabla Clasic ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonus-uri pentru urmatoarele situatii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare in situatia in care romanii aleg sa-si cumpere o masina al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2
mai mica de 100 g/km, sau un eco-bonus in valoare de 1.500 lei pentru situatia in care populatia opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid. Daca masina noua respecta ambele criterii, un cetatean poate beneficia de ambele eco-bonus-uri, putand sa ajunga, cu tot cu prima de casare, la o finantare de 8.750 de lei care va fi suportata de AFM din costul masinii noi, precizeaza reprezentantii AFM.
in cazul Rabla Plus, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete – un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid, sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice. Programul Rabla Plus este programat sa demareze pana la sfarsitul acestei luni. in prezent, producatorii se afla in procedura de validare. in cazul acestui Program dispare obligativitatea de casare a unui autovehicul vechi, conditia fiind impusa doar in cazul cumularii celor doua programe.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți