12.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Cetele de calusari si caiuti au colindat institutiile din Slatina

- Advertisement -

inca de la primele ore ale diminetii, calusarii, caiutii, dansatorii mai multor ansambluri folclorice din Olt si din alte judete ale tarii, precum si copiii de la Ansamblul de dans popular Speranta din Chisinau – Republica Moldova au plecat cu jocul si voia buna prin Slatina. Primul sediu colindat a fost cel al Inspectoratului scolar Judetean Olt, unde micutii au fost intampinati de inspectorul scolar general Felicia Man, inspectorul scolar adjunct Liviu Culcescu si inspectorii scolari din cadrul institutiei.
Dupa cuvantul de deschidere adresat de profesorul Ilie Braileanu, directorul Palatului Copiilor Adrian Baran Slatina, rand pe rand, in curtea ISJ Olt au evoluat cu scurte momente artistice Fanfara Gabriel Chaborsky din Ramnicu Valcea, Ansamblul de cantece si dansuri Mugurelul-Margineanca din Dorohoi, Ansamblul folcloric Hora Timisului din Timisoara, Ansamblul folcloric Floare de Colt din Galda de Jos, Ansamblul folcloric Mugurelul din Sighetu Marmatiei, Formatia de caiuti Datina din Zvoristea, Formatia de calusari Tigrii Carpatilor din Lunca Corbului, Ansamblul folcloric de dansuri populare Rapsodia Prahovei din Ploiesti, Formatia de cauiti Caiutii albastri din Hlipiceni, Ansamblul folcloric Cununita din Madaras, Ansamblul folcloric Trandafir de la Moldova din Husi, Ansamblul folcloric Cibinul din Sibiu, Ansamblul de dans popular Speranta din Chisinau si Formatia de calusari Randunica din Valcele.
Frumos imbracati in costume populare traditionale, reprezentantii ansamblurilor folclorice si formatiilor venite din tara au oferit suveniruri sefei invatamantului oltean. Dupa reprezentatia de la ISJ Olt, a urmat spectacolul demonstrativ din fata Consiliului Judetean Olt, unde micutii au fost asteptati de presedintele Paul Stanescu si angajatii institutiei. in final, profesorul Ilie Braileanu a adaugat: Suntem la varsta majoratului si conform traditiei, asa cum bine spuneati si dumneavoastra, calusarii isi incep jocul in curtile gospodarilor si pot spune ca nu am ales deloc intamplator Inspectoratul scolar si Consiliul Judetean Olt. incepand cu parada portului popular am intrat si in casa fiecarui slatinean, pentru ca, stim din experienta anilor trecuti, aceasta era urmarita de la balcoane. Tot orasul va fi cuprins, sa zicem asa, de febra calusului, mai ales ca vom oferi slatinenilor peste 25 de ore de spectacol efectiv, de calus, joc si cantec popular.
Deschiderea oficiala a Concursului Calusul Romanesca avut loc miercuri, la ora 18:00, imediat dupa parada portului popular care s-a desfasurat pe traseul Mac Auto (strada Tunari) – bulevardul A. I. Cuza, Magazinul Winmarkt (Oltul) – Esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor. Evenimentul cultural artistic se desfasoara si in zilele de joi si vineri, festivitatea de premiere si gala laureatilor urmand a avea loc pe 24 iunie, cu incepere de la ora 18:00, juriul, al carui presedinte este Felicia Man, inspectorul general al ISJ Olt, urmand sa decerneze diplome si premii celor mai buni participanti. Concursul propriu-zis se va desfasura pe scena amplasata in aer liber pe esplanada din fata Casei de Cultura a Sindicatelor Slatina, insa spectacole-concurs sau demonstrative mai au loc la Fantana Sperantei, Piata Zahana, Piata Steaua si Caminul pentru batrani din Slatina.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți