22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Oltul, sub cod galben de canicula

- Advertisement -

Avertizarea a intrat in vigoare miercuri si expira vineri, fenomenele anuntate de reprezentantii AdministratieiNationale de Meteorologie fiind canicula persistenta si disconfort termic accentuat.
in intervalul mentionat, in cea mai mare parte a Munteniei si a Dobrogei, in jumatatea sudica a Olteniei si a Moldovei si pe arii restranse in celelalte regiuni, vremea va fi caniculara. Se vor inregistra temperaturi maxime frecvent in jur de 35 de grade, iar in cursul zilei de miercuri s-au inregistrat valori side 36…37 de grade. Noptile vor fi tropicale, cu minime ce nu vor scadea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura – umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.indeosebi in zonele montane instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata si mai ales in timpul dupa-amiezelor vor fi averse posibil torentiale, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat grindina, se precizeaza pe site-ul ANM.
Atentionarea meteo de canicula a fost primita si de cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Olt care au trimis-o Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta Olt din cele 112 localitati ale judetului si institutiilor care fac parte din Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Olt, pentru a lua masurile ce se impun-este necesara activarea punctelor de prim ajutor la nivelul municipiilor si oraselor si informarea populatiei din toate localitatile pana la expirarea codului de canicula.
De asemenea, in aceste zile, la sediile ISU Olt din municipiile Slatina, Caracal si orasul Scornicesti se organizeaza puncte de prim ajutor unde cetatenii pot bea apa si se pot racori.

Recomandari din partea pompierilor

in perioadele caniculare, cetatenii trebuie sa-si ia mai multe masuri, fie ca se afla in spatii deschise sau inchise. De aceea, angajatii ISU Olt recomanda ca in spatii deschise deplasarile sa fie facute in primele ore ale diminetii sau seara, pe cat posibil prin zone umbrite, alternand deplasarea cu repausul. Evitati aglomeratia, expunerea la soare, efortul fizic intens intre orele 11:00-18:00; purtati haine lejere, subtiri, din bumbac, deschise la culoare, palarii si ochelari de soare; consumati 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu foarte reci, apa, sucuri naturale si ceaiuri (n.red. – un pahar la 15-20 de minute); evitati bauturile ce contin cofeina sau zahar si alimentele cu continut sporit de grasimi;nu lasati copiii singuri in autoturisme expuse la soare. in spatiile inchise evitati cresterea temperaturii in interior: limitati utilizarea aparatelor electrocasnice, luminilor artificiale si surselor de caldura; acoperiti ferestrele expuse la soare. inchideti ferestrele cand temperatura exterioara este mai mare decat cea din spatiul inchis; nu utilizati ventilatoare, daca temperatura a depasit 32 de grade Celsius. Reduceti temperatura: reglati aerul conditionat la maxim 5 grade Celsius sub temperatura exterioara; aerisiti incaperile dimineata si seara, precizeaza reprezentantii ISU Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți