15.7 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Premiera la Calusul Romanesc de la Slatina

- Advertisement -

Cea de-a XVIII-a editie a Concursului National al Copiilor Calusul Romanesc de la Slatina a inceput miercuri, festivitatea de premiera si gala laureatilor urmand a avea loc vineri seara, dupa ora 18:00.

Dupa spectacolele demonstrative care au avut loc la Inspectoratul scolar Judetean si Consiliul Judetean Olt, Calusul Romanesc a continuat miercuri dupa-amiaza cu traditionala parada a portului popular romanesc, desfasurata pe traseul Mac Auto (strada Tunari) – bulevardul A.I. Cuza, Magazinul Winmarkt (Oltul) – Esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor. Frumos imbracati in costume din regiunea tarii pe care o reprezinta, participantii au mers in parada, care a fost deschisa de cai si calesti trase de cai, dar si de cetele de calusari din Olt. Ajunsi pe esplanada, peste 300 de dansatori din judet au jucat calusul in sincron, aceasta fiind marea surpriza pregatita in acest an pentru slatineni, dar si invitati, de profesorul Ilie Braileanu, directorul Palatului Copiilor Adrian Baran Slatina, organizatorul concursului. A fost o premiera la editia Calusul Romanesc, insa reprezentantul institutiei de invatamant nu vrea sa se opreasca aici si si-ar dori ca la Slatina sa aiba loc o demonstratie de calus cu mult mai multi calusari, care sa intre in Cartea Recordurilor.
Cu sinceritate va spun ca nu a fost atat de greu sa pregatesc acest dans din deschiderea concursului de calus. Am avut colaboratori deosebiti, instructorii coregrafi, sunt niste copii foarte bine pregatiti. Marturisesc ca am facut decat o singura repetitie, pret de o ora, saptamana trecuta, in pripa. insa, m-am bazat pe receptivitatea copiilor si am reusit sa facem acest moment, care consider eu este un record mondial. Cred ca nimeni din tara, nici macar din lume, nu poate sa stranga peste 300 de calusari. Oricum, m-am gandit cu colegii mei sa strangem si calusarii adulti si cred ca o sa facem peste 500 de calusari, pentru a realiza un moment de Cartea Recordurilor. Deocamdata, este la stadiul de idee, o idee noua, proaspata, acum creata si venita de la colegii mei. Pentru mine a fost o bucurie enorma, pentru ca am dansat calusul de la varsta de 3 ani si jumatate, iar un astfel de moment imi era foarte greu sa-l pierd si i-am rugat pe calusari sa ma accepte in mijlocul lor, sa fiu si eu alaturi de ei la aceasta frumusete a coregrafiei romanesti, a declarat profesorul Braileanu.
Vineri este ultima zi a concursului calusaresc de la Slatina, in cele trei zile ale evenimentului cultural artistic dand tot ce au avut mai bun pe scena din aer liber de pe esplanada peste 2.000 de copii, membri ai unor formatii de calusari, caluseri si caiuti din judetele Alba, Arges, Bihor, Botosani, Bistrita Nasaud, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Maramures, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui si Valcea (n.red. – aproximativ 600), dar si a ansamblurilor folclorice din peste 50 de localitati ale judetului Olt. Majoritatea participantilor au fost implicati si in spectacolele-concurs si demonstrative care s-au desfasurat la Fantana Sperantei, Piata Zahana, Piata Steaua si Caminul pentru batrani din Slatina. Invitat de onoare al acestei editii a Calusului Romanesc a fost Ansamblul de dans popular Speranta din Chisinau, Republica Moldova.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți