20.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Promovarea conceptului de politie de proximitate, proiect ajuns la final

- Advertisement -

in cadrul conferintei au fost prezentate realizarile proiectului, precum si rezultatele obtinute in perioada de desfasurare (2012 – 2016), obiectivul principal al acestuia fiind intarirea capacitatii politiei de ordine publica din mediul rural.
Proiectul este implementat de Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia de Ordine Publica, in parteneriat cu Universitatea din Geneva – Institutul Postuniversitar de Relatii Internationale si Studii pentru Dezvoltare si Academia de Politie din Savatan. De asemenea, in cadrul acestuia sunt angrenati si cercetatori romani din cadrul institutelor de cercetare ale Academiei Romane, precum si experti nationali in domeniul culturii si limbii romilor. Prin aceasta colaborare s-a urmarit extinderea conceptului de politie de proximitate in zonele rurale, pentru a garanta calitatea serviciului politienesc pentru toti cetatenii in mod egal, indeosebi in zonele in care se afla comunitati dezavantajate din punct de vedere socio-economic si prevenirea infractionalitatii si a victimizarii, cresterea sentimentului de siguranta pentru comunitatile rurale, precum si interventia operativa a politiei in rezolvarea problemelor de ordin comunitar.
in aceasta perioada au fost achizitionate, din fondurile proiectului, 58 de autospeciale marca Dacia Logan, 10 autospeciale marca Dacia Duster, 1 autovehicul marca Renault Trafic, 2 ambarcatiuni fluviale, 6 ambarcatiuni mici, de patrulare, 4 videocamere cu termoviziune, 25 de costume de protectie pentru politistii din Delta Dunarii, 120 de statii de lucru performante, precum si 150 de imprimante.
De asemenea, in cadrul proiectului a fost infiintat un centru de limba si cultura romani, la Centrul de Formare si Perfectionare a Politistilor Nicolae Golescu Slatina, spatiile de cazare din cadrul centrului fiind dotate cu echipamente.
Astfel, au fost desfasurate cursuri de pregatire in limba roma pentru 320 de politisti, cursuri in domeniul politiei de proximitate pentru 45 de ofiteri formatori in domeniul politiei de proximitate si sesiuni de pregatire in domeniu pentru 2.500 de politisti din mediul rural.

Tot in cadrul proiectului, a fost intocmit, cu sprijinul expertilor elvetieni, manualul politiei de proximitate in mediul rural, au fost organizate forumuri de securitate locala in toate localitatile stabilite in cadrul proiectului impreuna cu autoritatile locale si reprezentantii comunitatilor tinta. Totodata, a fost efectuat un studiu sociologic privind relatia dintre politie si comunitatile rurale in localitatile selectionate in proiect, cu sprijinul expertilor din cadrul Academiei Romane – Institutul de Economie Sociala si un studiu comparat privind relatia dintre politie si minoritati nationale in context european, cu sprijinul expertilor din cadrul Academiei Romane – Institutul de Economie Nationala si Universitatii Petru Maior din Targu-Mures. in luna aprilie 2013, a fost organizat un seminar international pentru schimb de bune practici in domeniul relatiei politiei cu minoritatile, activitatea fiind desfasurata la Timisoara, cu sprijinul Universitatii de Vest din localitate.
Ca activitati suplimentare, au fost organizate microproiecte, la nivel local, cu impact rapid in domeniul ordinii publice pentru comunitatile rurale, in 38 dintre cele 97 de localitati incluse in proiect si a fost efectuat un studiu de cercetare calitativa si o evaluare a impactului cursului de limba si cultura romani absolvit deja de polistii din localitatile de interventie din cadrul proiectului.
Bugetul proiectului este de 2.505.882 CHF, dintre care 2.130.000 CHF finantare nerambursabila si 375.882 CHF co-finantare din partea Inspectoratului General al Politiei Romane.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți