9.1 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Proiectul pentru reducerea varstei de pensionare a slatinenilor, adoptat de Senat

- Advertisement -
Proiectul initiat de cei doi parlamentari olteni a trecut de Senat cu 85 de voturi pentru, 13 voturi impotriva si o abtinere. Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul ca si persoanele care locuiesc in Slatina sa beneficieze de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alineatul 4, asa cum este prevazut deja pentru locuitorii din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures.
in momentul adoptarii legii privind sistemul unitar de pensii publice, legiuitorul a considerat just, ca exceptie de la regula, ca persoanele care locuiesc in zone cu poluare permanenta sa poata sa se pensioneze cu doi ani mai devreme, intrucat le este afectata atat sanatatea, cat si calitatea vietii. in prezent, de aceasta posibilitate de pensionare anticipata beneficiaza, in conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ca o forma de protectie sociala, cetatenii din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, intrucat acestia sunt afectati de extractia si prelucrarea minereurilor neferoase cu continut de cupru, sulf, plumb, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, pulbere metalica, emisii de amoniac si derivate. Cu toate ca cetatenii din Slatina sunt afectati de o forma de poluare permanenta cu diverse metale provenite din prelucrarea minereurilor (pulberi de cocs, gudroane, hidrocarburi, fluor, dioxid de sulf, dioxid de azot, monoxid de carbon, etc), de catre unitatile de pe platforma industriala Slatina, SC Alro SA, SC Electrocarbon SA, SC Alprom SA, acestia nu beneficiaza de o forma de protectie similara cu cea a locuitorilor din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures. Aceasta situatie este injusta si, in consecinta, trebuie remediata prin completarea legii privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat si slatinenilor sa le fie asigurata, in conditiile legii, posibilitatea pensionarii anticipate, se precizeaza in expunerea de motive, care prezinta si detalii tehnice privind poluarea din Slatina.
in forma propusa de initiatori si adoptata de Senat, alineatul 5 al articolului 65 din Legea pensiilor prevede ca persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice si/sau de cocs metalurgic, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna, Slatina si Targu Mures, pe o raza de 8 kilometri in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin 4.
Proiectul urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor, care este for decizional.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți