7.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Grenada in perfecta stare de functionare, gasita la Vulpeni

- Advertisement -
Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Olt a efectuat, din luna ianuarie 2016 si pana in prezent, sapte interventii pentru asanarea teritoriului judetului de munitia ramasa neexplodata in urma celor doua Razboaie Mondiale.
in urma misiunilor executate, pirotehnistii olteni au identificat, transportat si depozitat, in vederea distrugerii, opt elemente de munitie neexplodata din cele doua conflagratii. Ultima misiune a pirotehnistilor a avut loc pe 4 mai, in satul Tabaci, comuna Vulpeni. Echipele specializate de la ISU Olt si ISU Dolj au actionat pentru identificarea, cercetarea zonei, ridicarea si transportarea unei grenade de mana descoperita de un cetatean, pe timpul unor lucrari agricole. Grenada, provenita cel mai probabil din Al Doilea Razboi Mondial, era in stare perfecta de functionare, cu focosul si incarcatura active.

Munitiile neexplodate, un real pericol pentru olteni!

Existenta munitiilor neexplodate, a caror descoperire se realizeaza, de regula, ca urmare a unor lucrari agricole, industriale, silvice sau chiar prin spalarea naturala a unor terenuri, a provocat, acolo unde nestiinta sau inconstienta unor oameni a permis-o, numeroase victime omenesti si pagube materiale. Odata ostilitatile incheiate, munitiile neexplodate continua sa omoare si sa mutileze fara discriminare, chiar si atunci cand ratiunile militare pentru care au fost confectionate au incetat sa mai existe. Desi de la ultimul conflict militar desfasurat pe teritoriul Romaniei au trecut mai bine de sapte decenii, munitiile neexplodate continua sa faca victime in randul populatiei civile, a precizat plutonierul major Alin Basasteanu, purtatorul de cuvant al ISU Olt.
si astazi se gasesc pe raza judetului munitii din cele doua Razboaie Mondiale la care focoasele si incarcatura exploziva functioneaza perfect, desi la prima vedere, par afectate de rugina. De aceea, pompierii olteni reamintesc cetatenilor ca la descoperirea munitiei ramase neexplodate, conform legii, au obligatia si responsabilitatea cetateneasca sa informeze serviciile de urgenta profesioniste sau politia, dupa caz, telefonic, prin apelarea numarului de urgenta 112.
Dupa descoperire si anuntare, populatia trebuie sa adopte un mod specific de comportare fata de munitiile neexplodate, fiind interzise: atingerea cu mana sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul si introducerea munitiilor in diferite incaperi sau locuinte; comercializarea acestora prin agentii de colectare a deseurilor feroase si neferoase; lovirea sau miscarea munitiilor gasite in pamant sau la suprafata; introducerea munitiilor in foc; topirea elementelor metalice ale munitiilor; taierea munitiilor cu fierastraul, scule electrice sau prin sudura; folosirea munitiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea pulberilor si explozivilor provenite din munitii, in scopuri artizanale; demontarea de la munitii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joaca, de catre copii, a unor munitii, cum sunt: grenadele, proiectilele si focoasele sau alte elemente ale acestora, se arata intr-un comunicat al ISU Olt.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți