20.2 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Start la inscrieri pentru prima editie a Festivalului Lica Militaru de la Draganesti

- Advertisement -
Potrivit organizatorilor, Asociatia artistica pentru promovarea tinerelor talente (AAPTT), in colaborare cu Primaria orasului Draganesti Olt, scopul concursului este de a descoperi, conserva si promova cantecul vechi batranesc si cantecele specifice ceremonialului de nunta. in acelasi timp, Festivalul Lica Militaru va constitui un cadru de afirmare si o rampa de lansare a celor mai valorosi interpreti vocali si instrumentisti, care si-au descoperit talentul pentru folclor, trezind totodata speranta si demnitatea fata de cultura si civilizatia traditionala, materiala si spirituala a romanilor, transmisa mai departe din generatie in generatie, prin intermediul artei spectacolului.
Festivalul se va desfasura pe doua sectiuni, si anume solisti vocali si solisti instrumentisti (instrumente traditionale: vioara, fluier, caval, cimpoi, cobza, tambal, etc.). Potrivit regulamentului, din fiecare judet pot participa solisti vocali si instrumentisti avand varsta cuprinsa intre 16 si 40 ani. Repertoriul fiecarui concurent va fi alcatuit din doua piese muzicale valoroase din punct de vedere stilistic si artistic, reprezentative pentru zona din care provine sau pe care o reprezinta concurentul si care trebuie sa se incadreze in cele doua tematici ale concursului: cantecul vechi batranesc si cantece specifice ceremonialului de nunta (cantecul de ascultare, cantecul miresei, cantecul bradului, hore/cantece de joc). Acompaniamentul, in cadrul ambelor sectiuni, va fi asigurat de catre Orchestra <>, in colaborare cu Ansamblul <>, se arata in regulament.
Fisa de inscriere la concurs se gaseste pe site-ul Consiliului Judetean Olt, la sectiunea Informare cetateni – http://www.cjolt.ro/ro/festivalul-lica-militaru. Partiturile si fisele de inscriere completate se trimit pana la data de 10 mai 2017 pe adresa electronica: aaptt.office@gmail.com. Partiturile si fisele de inscriere care nu au fost trimise din motive obiective pot fi inmanate juriului, al carui presedinte este conferentiar universitar doctor Gabriela Rusu Pasarin, in ziua preselectiei. Preselectia are loc vineri, 12 mai, de la ora 09:00, gazda fiind Casa de Cultura din Draganesti Olt, iar in urma acesteia vor fi promovati 18 concurenti care vor urca pe scena concursului in seara zilei de vineri, 26 mai.
Festivalul National de Folclor Lica Militaru este un eveniment realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Olt si al Primariei Draganesti Olt, suma totala alocata pentru desfasurarea sa fiind de 200.000 lei. Ca si premii, organizatorii vor acorda marele premiu in valoare de 3.000 de lei, iar pentru fiecare sectiune se vor mai acorda alte patru premii – premiul I de 2.500 lei, premiul II de 2.000 lei, premiul III de 1.500 lei si mentiune de 1.000 lei.
Manifestarea culturala va fi transmisa in direct de Televiziunea Romana si are ca obiective: promovarea personalitatii interpretului Lica Militaru prin crearea unui eveniment anual, care sa identifice zona folclorica Draganesti Olt, judetul Olt; promovarea imaginii zonei culturale prin impactul national al evenimentului creat; atragerea unui public specific, doritor de revitalizarea folclorului autentic romanesc. Rapsod de mare valoare a cantecului popular, Lica Militaru a fost si este inca izvor nesecat de cantec romanesc, recunoscut de catre toti cei care l-au cunoscut si l-au ascultat cantand, ca un talent de exceptie al folclorului romanesc. Potrivit organizatorilor, in memoria sa si in memoria a tot ceea ce a facut pentru cantecul pe care l-a iubit si l-a slujit cu dragoste si credinta, la Draganesti Olt, locul unde s-a nascut si a trait, se desfasoara incepand cu acest an festivalul national de folclor care ii poarta numele.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți