11.2 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Valcov, spalat de Dragnea

- Advertisement -
Inculpat in doua dosare penale in care este acuzat de infractiuni precum trafic de influenta, spalare de bani, operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia, precum si luare de mita, Darius Valcov, fost primar al Slatinei si ministru de Finante, pare sa fie in continuare unul din oamenii de baza ai lui Liviu Dragnea, liderul social democratilor. Prezent miercuri la Craiova, la Conferinta Extraordinara a PSD Dolj, Dragnea a tinut sa precizeze ca la legea salarizarii a lucrat impreuna cu Olguta Vasilescu si Darius Valcov.
La legea salarizarii unitare am lucrat de luni bune impreuna cu Olguta Vasilescu si cu Darius Valcov, un alt oltean, fostul ministru de finante, este o lege care pune in practica ceea ce noi am spus in campania electorala, eu cred ca avem puterea, capacitatea si obligatia sa incheiem perioada in care romanii au fost platiti cu salarii de mizerie in tara lor, a spus Dragnea.
in ultima perioada, presedintele PSD pare hotarat sa spele imaginea sifonata de dosare penale a lui Darius Valcov.
in urma cu aproximativ trei saptamani, Liviu Dragnea declara ca Valcov este un bun profesionist si unul din oamenii de baza cu care a lucrat la programul de guvernare.
Pentru prima data o spun public, pentru ca mi se pare ca e datoria mea sa fac lucrul asta. Darius a fost unul din oamenii de baza cu care am lucrat la programul de guvernare, Darius Valcov. (…) A venit de la PDL, dar este un om cu o foarte buna pregatire. Pe langa alti specialisti cu care am lucrat la programul de guvernare, cu Darius am lucrat si la acest program de guvernare, a spus Dragnea, la un post de televiziune. intrebat despre problemele in justitie ale fostului ministru, liderul PSD a spus ca isi asuma asta, pentru ca Valcov este un profesionist.
Are probleme in justitie, dar Darius Valcov este unul din oamenii care, prin contributia lui, prin munca lui, la programul nostru de guvernare (…) a adus o contributie serioasa pentru ca romanii sa o duca mai bine. si eu imi asum lucrul asta, a spus presedintele PSD.
La cateva zile distanta, dupa ce senatorul PNL Florin Citu a declarat ca Darius Valcov a participat in ultima perioada la mai multe sedinte in sediul Ministerului de Finante fara a avea vreo calitate in acest sens si a cerut o serie de explicatii, Liviu Dragnea a negat prezenta acestuia in minister, profitand insa de prilej pentru a-l lauda inca o data pe Valcov.
Eu cu Darius ma intalnesc de doua — trei ori pe saptamana si nu numai eu. A lucrat la programul de guvernare, sper sa accepte sa mearga la o emisiune in zilele urmatoare sa spuna din perioada in care am lucrat la programul de guvernare si sa vorbeasca si despre programul de guvernare. Este un om foarte bine pregatit, in care eu am avut incredere atat timp cat a fost in Guvern si am incredere in continuare in capacitatea lui economica, dar nu a fost Darius Valcov la Ministerul de Finante si nu se pune problema ca el sa intre in Guvern. Nu isi doreste asa ceva, a spus Liviu Dragnea.

Inculpat in doua dosare pentru fapte de coruptie

Imaginea de om foarte bine pregatit si cu capacitate economica a lui Darius Valcov reiese si din rechizitoriile procurorilor DNA, diferenta fiind insa ca pregatirea si capacitatea acestuia nu au tintit imbunatatirea traiului pentru muritorii de rand, ci buzunarul propriu. Ca un om foarte bine pregatit, Valcov a reusit sa creeze o retea de pulifrici si sa puna la punct un mecanism prin care isi incasa si spala spaga.
Aflat pe rolul inaltei Curti de Casatie si Justitie, dosarul in care fostul ministru de Finante este judecat pentru trafic de influenta, spalare de bani si efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, se apropie de final, o prima sentinta urmand sa fie data cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an. in dosarul respectiv Valcov este acuzat ca a primit spaga de la Theodor Berna, administratorul societatii Tehnologica Radion, in schimbul sprijinului oferit pentru castigarea unor contracte de reabilitare si extindere a retelelor de apa.
in baza intelegerii cu Berna, sustin procurorii, in perioada ianuarie-martie 2011 Valcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totala de 1.200.000 lei, in 3 transe a cate 400.000 lei fiecare. in perioada aprilie-decembrie 2011, inculpatul a mai primit de la Berna 2.500.000 lei, iar in perioada 2012 – 2013 a incasat alti 3.080.000 lei.
in scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, inculpatul Valcov Bogdan Darius a initiat si derulat, cu ajutorul celorlalti inculpati si a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv intre firma omului de afaceri si o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul si prin intermediul inculpatilor Susala Lucian Petrut, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian si a altor oameni de afaceri, persoane de incredere din anturajul primarului si viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societati comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienta si destinatia reala a sumelor de bani. Contractele incheiate intre aceste firme, precum si facturile emise in baza acestor contracte erau fictive, atestand imprejurari care nu corespund realitatii.
Acest mecanism a avut drept rol, pe langa disimularea sumei de 3.080.000 lei si transferul bunurilor provenite din savarsirea infractiunii de trafic de influenta, sub forma unor opere de arta si sub forma unor servicii, amenajari si bunuri, in beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Valcov Bogdan Darius il detinea si controla prin interpusi. incepand cu anul 2011 si pana in prezent, inculpatul Valcov Bogdan Darius a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu sapte firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi, obtinand astfel, pentru sine, un folos in cuantum de 2.272.200 lei, sustin procurorii.
Cel de-al doilea dosar, in care este judecat pentru trafic de influenta si luare de mita, se afla pe rolul Tribunalului Olt si vizeaza spagi primite pe vremea cand era primar pentru contracte ce aveau ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice si executia lucrarilor pentru izolarea termica a fatadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, reabilitarea Centrului istoric si continuarea lucrarilor de reabilitare si extindere a retelelor de apa la Potcoava si Scornicesti.
Suma totala primita de inculpat in urma savarsirii celor trei infractiuni de coruptie se ridica la 4.296.270 lei, sustin procurorii DNA.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți