14.7 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

AFIR a publicat Ghidul consultativ pentru investitii in infrastructura de irigatii

- Advertisement -
Potrivit sursei citate, sprijinul public pentru investitiile finantate prin aceasta submasura este 100% nerambursabil si nu va depasi 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune (SPP) sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare (SPA – Statii de pompare a apei, SRP – Statii de repompare).
Infrastructura de irigatii reprezinta un sector vital pentru agricultura si pentru dezvoltarea mediului rural, care are nevoie de investitii durabile si de o finantare consistenta. Nu putem discuta despre o agricultura cu adevarat performanta fara a sustine cu masuri concrete dezvoltarea sistemului de irigatii. Sprijinul financiar acordat prin submasura 4.3 irigatii va avea un efect pozitiv prin promovarea tehnologiilor noi, economisirea apei in agricultura, scaderea costurilor determinate de consumul apei si cresterea suprafetelor irigate, precizeaza Adrian – Ionut Chesnoiu, directorul general al AFI,.
Ghidul solicitantului in versiune consultativa este publicat pe pagina de internet a AFIR – www.afir.info – la sectiunea Dezbatere publica. Toti cei interesati pot transmite observatii si propuneri de modificare a Ghidului solicitantului pentru sM 4.3 – componenta Infrastructura de irigatii pe adresa de e-mail consultare@afir.info in termen de 10 zile de la data publicarii pe site-ul AFIR (respectiv 11 mai 2017).
Potrivit AFIR; ca urmare a modificarii fisei submasurii (sM) 4.3 din PNDR 2014-2020, a crescut suprafata acoperita cu sisteme de irigatii viabile economic de la 823.130 hectare la 1,8 milioane hectare, conform studiului Actualizarea strategiei investitiilor in sectorul irigatiilor, valoare asumata la nivelul tarii noastre in cadrul Anexei nr. 2 la H.G. 793/ 2016 pentru aprobarea Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania.

Precizam ca un element de noutate il reprezinta faptul ca proiectele de modernizare sunt eligibile daca instalatiile de irigat sau elemente ale infrastructurii de irigatii supuse modernizarii fac parte dintr-un sistem de irigatii care a fost activ in trecutul recent (2007 – 2016). De asemenea, sunt eligibile investitiile in modernizarea sistemelor care au ca rezultat marirea suprafetei nete irigate. Totodata, in sesiunea din acest an, vor putea depune proiecte pentru investiti in infrastructura secundara de irigatii, derulate prin PNDR 2014-2020 si solicitantii care au depus astfel de proiecte in sesiunile anterioare si care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevazuta in notificarea AFIR. Beneficiarii eligibili care pot primi finantarea pentru a realiza investitii in infrastructura de irigatii sunt Organizatii sau Federatii ale Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI/ FOUAI), constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole conform legislatiei in vigoare. Cheltuieli eligibile in cadrul proiectelor depuse prin sM 4.3I vizeaza investitii in modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, cladirilor aferente statiilor de pompare/ repompare/ punere sub presiune sau pentru racordarea la utilitati, inclusiv constructia sau modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat. Dintre cheltuielile neeligibile, amintim: costurile cu intretinerea, reparatiile si exploatarea investitiei realizate; costuri privind inchirierea de masini, utilaje, instalatii si echipamente si costuri operationale inclusiv costuri de intretinere si chirie, se mentioneaza in comunicatul AFIR.
Potrivit sursei citate, ca urmare a modificarilor din fisa sM 4.3I s-a actualizat si un criteriu de eligibilitate in sensul ca investitia vizeaza o suprafata identificata ca viabila in Programul National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii din Romania. Totodata, in urma modificarii HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investitiile care prevad constructii-montaj, proiectul tehnic de executie se avizeaza acum dupa semnarea contractului de finantare de catre AFIR.
Pentru proiectele din arealul ITI – Delta Dunarii a fost introdus criteriul de eligibilitate privind obligativitatea solicitantului de a prezenta avizul de conformitate cu obiectivele Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabila a Deltei Dunarii (SIDD DD).
Principiile de selectie aferente proiectelor depuse pentru a primi finantare pentru sM 4.3I se refera la economia de apa (maxim 20 de puncte), la suprafata irigata prin proiect (maxim 40 de puncte), la modalitatea de alimentare, respectiv direct de la sursa sau in sistem gravitational (maxim 20 de puncte) si la complementaritatea cu investitii pentru modernizarea sistemelor de irigatii in aval (maxim 20 de puncte).
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți