11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Protest spontan la Finante

- Advertisement -
Concret, salariatii de la Finante cer Ministerului Finantelor Publice si Guvernului Romaniei revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel incat sa fie reflectata complexitatea si importanta activitatii ministerului si unitatilor subordonate, precum Agentia Nationala de Administrare Fiscala, directii generale regionale ale finantelor publice, etc. Guvernu Ion Popa, presedintele Sindicatului Finante Publice Olt, a precizat ca nu doar finantistii din municipiul Slatina au protestat luni, ci si salariatii din municipiul Caracal si orasele Bals si Corabia. De asemenea, si angajatii Trezoreriei Slatina au intrerupt luni activitatea pret de cateva ore. Potrivit liderului de sindicat, actiunile de protest ar putea continua pe o perioada nedeterminata de timp, motiv pentru care s-ar ajunge la blocarea intregii activitati de colectare, activitatea de relatii cu publicul fiind de asemenea afectata.
La acest protest spontan s-a ajuns datorita acestei legi unice a salarizarii, care a intrat in Parlament si care ii dezavantajeaza pe salariatii din Ministerul de Finante, mai bine zis pe salariatii din teritoriu. ii dezavantajeaza in sensul ca le scad salariile cu pana la 30% la unii si este diferenta mare de pana la 50% intre grila de salarizare a salariatilor din teritoriu si structura centrala. Cei 1.000 de angajati din structura centrala si-au facut grila separata. Acest protest spontan eu nu pot sa-l controlez, dar cu siguranta va continua. Probabil, vom decide cu totii acest lucru, dar va fi si maine, si poimaine, este posibil sa ajungem si la o greva generala. Acestor oameni nu li se poate taia un drept castigat, iar Ministerul de Finante ar trebui sa aiba o demnitate, pentru ca este totusi Ministerul de Finante. Noi suntem solidari cu celelalte categorii – invatatori, chiar si medici, dar aici se face o confuzie mare intre salariu si venit. Oamenii acestia au salariu, nu au niciun fel de spor, au o mie de incompatibilitati, ei nu au voie sa faca absolut nimic. Nu vreau sa intru in conflict cu cei din sistemul medical, dar medicul are salariul – salariu, la urma are spor de noapte, spor de garda, plus ca la ora 16:00 se duce 10 metri mai incolo, unde are cabinetul medical. La fel sunt si cadrele didactice. Noi suntem singura breasla de bugetari din tara asta, noi si cu judecatorii, care avem o mie de incompatibilitati, a declarat Guvernu Ion Popa.
Totodata, liderul Sindicatului Finante Publice Olt a adaugat ca veniturile pe care le castiga finantistii in momentul de fata nu trebuie sa scada. Oamenii acestia au un venit, care nu trebuie sa scada. Prin noua grila de salarizare, acestia vor fi in grila cu invatatoarea si cu asistenta medicala de nu stiu unde. Salariile nu trebuie sa scada, pentru ca acesti oameni au o responsabilitate, am eu o vorba: <>. Nu poti, cand iti trec sute de miliarde prin mana, sa ma bagi in aceeasi categorie cu orice bugetar. Asteptam ca reprezentantii Guvernului sa vorbeasca cu noi, pentru ca aceasta lege a salarizarii nu a aparut efectiv si noi ceea ce am aflat ca se va intampla am aflat pe surse. Concret, nimeni nu ne-a spus nimic despre aceasta grila. Noi, prin liderul nostru de la Bucuresti, Vasile Marica, am aflat anumite chestii, deci legea nu a vazut-o nimeni efectiv, iar cand sa o vada cu cine sa o mai negociezi ca era data in Parlament, iar acolo nu se mai poate face nimic. Deci, a fost o strategie, iar acum noi speram sa avem comunicare cu ministrul de Finante si cu presedintele ANAF, asta ne intereseaza, a mai spus Guvernu Ion Popa.
in judetul Olt sunt aproximativ 400 de membri ai Sindicatului Finante Publici, toti fiind solidari cu colegii lor din intreaga tara care luni au protestat, finantistii din Bucuresti plecand chiar intr-un mars spre Ministerul Finantelor Publice. insa, cei mai afectati de intreruperea activitatii au fost contribuabilii care au venit de la zeci de kilometri pentru a plati diverse taxe si impozite la Finante si Trezoreria din Slatina. Eu am venit sa platesc niste taxe si impozite, iar daca nu isi reiau activitatea o sa plec. Astept de o jumatate de ora, aveam si alte treburi importante sa rezolv si am fost nevoit sa le mai aman. Treaba dumnealor daca vor sa intre in greva generala, dar noua o sa ne fie greu, pentru ca nu am avea unde veni sa platim darile catre stat, a declarat Ion Dumitrescu, din comuna Leleasca. Protestul lor spontan ne afecteaza pe noi contribuabilii, mai ales pe cei care vin de la distanta. Eu am venit de la Brancoveni si astept de ceva timp sa-si reia activitatea. Am inteles ca pe la ora 11:00 vor reincepe lucrul si atunci voi putea plati si eu darile la stat, a spus un alt barbat care statea in fata institutiei.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți