22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Rosiile din Giuvarasti au ajuns in Parlamentul Romaniei

- Advertisement -
Potrivit unui comunicat de presa al deputatului PSD Alexandru Stanescu, miercuri, in cadrul Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, primarul comunei Giuvarasti a prezentat rosii din comuna sa, provenite din gospodariile beneficiare ale programului guvernamental menit sa sprijine producatorii agricoli sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productie autohtona. De asemenea, edilul comunei Giuvarasti a adus in atentia Comisiei si problemele cu care se confrunta legumicultorii.
Cu toate ca Oltul este fruntas la numarul dosarelor depuse pentru a beneficia de prezentul program, cat si pentru productia de rosii, legumiculturii se confrunta cu o serie de probleme la comercializarea acestora. Printre problemele prezentate conducerii Comisiei de catre primarul din Giuvarasti se numara aspecte precum: dificultatea in a factura marfa datorita refuzului intermediarilor de a-si furniza datele, lipsa unor depozite zonale de preluare a legumelor din acest bazin legumicol, concurenta neloiala din partea unor asa-zisi producatori din piete. O alta problema adusa in discutie in cadrul Comisiei face referire la unele abuzuri ale autoritatilor fiscale, solutionarea acestora survenind prin legea preventiei, initiata de Guvernul Grindeanu, care va obliga agentii sa previna eventualele nereguli, oferind posibilitatea de remediere a acestora, sanctionarea fiind ultima varianta, se precizeaza in comunicat.
in ceea ce priveste solutiile problemelor privind comercializarea, deputatul Alexandru Stanescu, vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura, a transmis faptul ca asocierea in cooperative este singura varianta, deoarece astfel fermierii pot beneficia de facilitatile fiscale conferite de calitatea de membru. Mai mult, are loc o valorificare mult mai buna a produselor, sunt eliminate problemele cu facturile si se poate aplica discount la input-uri. in plus, vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura a tinut sa precizeze faptul ca, din discutiile cu hipermarketurile, acestea doresc sa identifice cooperativele din Romania pentru a putea beneficia de Legea 150/2016- Legea produselor romanesti(51% produse romanesti).

Judetul Olt are in prezent peste 1500 de persoane inscrise in cadrul Programului pentru Tomate. Valoarea sprijinului financiar care se acorda beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/ an care reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, insa valoarea totala a ajutoarelor de minimis, care se acorda unei intreprinderi/ intreprinderi unice, nu poate depasi echivalentul in lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual si in cele doua exercitii financiare precedente. Perioada de depunere a documentatiei in vederea obtinerii acestui sprijin a fost prelungita pana la data de 15 iunie.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți