10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Festivalul Lica Militaru de la Draganesti Olt, la prima editie

- Advertisement -
Manifestarea este una de amploare, aceasta fiind transmisa in direct de postul national de televiziune TVR 3, Radio Romania Antena Satelor, chiar si de Radiodifuziunea Ungara in cadrul emisiunilor in limba romana, pentru ca mai apoi inregistrari din cadrul Festivalului Lica Militaru sa fie difuzate si in emisiunea Tezaur folcloric de la TVR 1.
Principalii organizatori ai festivalului folcloric de la Draganesti Olt au sustinut joi o conferinta de presa, desfasurata in sala de sedinte a Consiliului Judetean Olt.
Ma bucur ca astazi (n.red. – joi) Consiliul Judetean este gazda conferintei de presa a startului primei editii a Festivalului <>, un festival de folclor, un festival care isi doreste sa promoveze cantecul vechi romanesc si folclorul autentic, un festival destinat tinerilor sub 40 de ani. Era nevoie de un astfel de festival si in zona Campiei Boianului, si ii multumim domnului primar de la Draganesti ca a avut o astfel de initiativa si iata noi participam la acest festival cu sustinere financiara. imi doresc ca festivalul sa creasca de la an la an si, nu foarte tarziu, sa ajunga la notorietatea festivalului <>, de care s-a auzit in intreaga tara. Le doresc mult succes concurentilor si sa castige cel mai bun, a declarat Marius Oprescu, presedintele CJ Olt.

18 concurenti in concurs

54 de concurenti din mai multe zone etnofolclorice reprezentand judetele Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti, Teleorman, Suceava, Satu Mare, Sibiu, Alba, Cluj, Brasov, Caras Severin si Bistrita Nasaud au participat la preselectia care a avut loc pe 12 mai, insa, in urma acesteia, juriul a selectat doar 18 concurenti din noua judete care vor evolua pe scena Casei de Cultura din Draganesti.
Felicit autoritatile pentru ca au pus in pagina o idee generoasa, aceea de a aduce in prim-plan cantecele batranesti si a celebra memoria unui vestit lautar din Olt, Lica Militaru. Prin acest festival, judetul Olt va deveni un pol de interes pentru folclor, pentru ca la preselectie s-au prezentat 54 de concurenti din toate zonele etnofolclorice ale tarii, iar selectia a fost drastica pentru ca in final vor evolua doar 18 concurenti. Urez succes concurentilor, iar Festivalului <> ii doresc tinerete fara batranete, a precizat conferentiar universitar doctor Gabriela Rusu Pasarin, presedintele juriului si realizator emisiuni in grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Romana de Radiodifuziune.
Ne-am implicat in organizarea festivalului folcloric de la Draganesti din dorinta de a sustine cateva componente necesare promovarii actului cultural de valoare. Primul obiectiv il constituie implicarea in fenomenul folcloric actual care, dupa parerea noastra, are nevoie de sustinere si promovare prin validarea folclorului autentic, cel care bucura orice generatie, are valoare estetica si poate sa ramana in memoria colectiva. Festivalul <> reprezinta un asemenea cadru, unde pot fi aduse in actualitate cantece care constituie repertoriul de nunta, dar nu numai. Un al doilea obiectiv, dar in realitate esentialul in strategia noastra culturala, este crearea cadrului competitional pentru tinerii talentati, cei care se dedica recuperarii melodiilor de alta data, dar si cantecelor care au notorietate, pentru ca se regasesc in repertoriul interpretilor consacrati. Speram sa fie o editie reusita, este prima si emotiile debutului ne marcheaza pe toti. Doresc, de asemenea, succes concurentilor si viata lunga acestui festival care poarta numele celebrului lautar si rapsod Lica Militaru, este completarea venita din partea lui Constantin Birca, directorul festivalului si pesedintele AAPTT.
Prin festivalul de la Draganesti va fi readus in actualitate repertoriul ceremonialului de nunta, care era specific lautarilor si rapsozilor. Ne-am dorit sa demonstram ca la nunta generatiile puse fata in fata, tinerii si varstnicii, asculta si cantecele de joc, dar si cantecele batranesti specifice ritualului de nunta. Deci specificul acestui festival este in esenta recuperarea si readucerea in actualitate a repertoriului muzical din ceremonialul nuntii. Festivalul este unul unic, pentru ca in tara nu mai exista un festival cu acest profil, dorim ca repertoriul ceremonialului de nunta sa fie nucleul de fiecare data si deja avem surprize pentru urmatoarea editie. Nici nu am inceput-o pe prima si ne gandim la detalii de noutate pentru viitoarea editie, a adaugat presedintele juriului.

Festivalul Ileana Constantinescu continua

Prezent la conferinta de presa, Pantelie Rotaru, primarul orasului Draganesti, a vorbit atat despre noul festival desfasurat in urbea pe care o pastoreste, cat si despre Festivalul National de Doine si Balade Ileana Constantinescu, la care nu se va renunta. <> este un festival care isi doreste sa promoveze tinerele talente, sa aduca in actualitate muzica veche pe care batranii nostri o traiau si o ascultau. Nu ascund faptul ca am emotiile primei editii a acestui festival, vreau sa multumesc tuturor celor care au fost implicati in organizarea sa si imi doresc ca acest eveniment sa aiba cat mai multe editii si sa scoatem la lumina talentele pe care noi le avem in toate colturile tarii. Despre celalalt festival organizat la noi in oras, <>, pot spune ca va continua. Am discutat deja cu mai marii judetului si ne-am propus sa-l ridicam la acelasi nivel cu cel care poarta numele lautarului Lica Militaru, mai ales ca este un festival care are multe editii. Este tot al nostru, doamna Ileana Constantinescu este din Olt, este din Draganesti, si nu vom renunta la festivalul care ii poarta numele, a precizat edilul Pantelie Rotaru.

Premii mari si artisti de marca in recital

Consiliul Judetean Olt a alocat pentru desfasurarea primei editii a Festivalului Lica Militaru suma de 200.000 de lei, alti 50.000 de lei fiind alocati de la bugetul Primariei Draganesti Olt. Evenimentul cultural artistic are doua sectiuni – solisti vocali si solisti instrumentisti, acompaniamentul muzical fiind asigurat de orchestrele reunite ale ansamblurilor Jidvei si Doina Oltului, dirijor fiind Stelian Stoica. Premiile puse in joc de organizatori se ridica la 17.000 de lei, valoarea marelui premiu fiind de 3.000 de lei. si cum oricarui festival folcloric ii sta bine si cu recitaluri, pe scena Casei de Cultura Ileana Constantinescu vor urca nume mari ale folclorului romanesc – Nicolae Furdui Iancu, Ion Ghitulescu, Gheorghe Rosoga, Mariana Lungu, Ileana Constantinescu, tineri interpreti – Catalina Furdui, Mihaela Popa, precum si rapsozi si tarafuri – Costina Ghican, Ion Creteanu, Mircea Enache si Taraful de la Morunglav, Mitel Dragulin si Taraful Iancu Jianu.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți