14.7 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Pronuntarea privind plangerile ambulantierilor aflati sub control judiciar, amanata pentru luni

- Advertisement -

Judecatorul Elena Lascu, presedintele Judecatoriei Corabia, a declarat ca 11 dintre cei 13 soferi de ambulanta pusi sub control judiciar de anchetatori s-au aflat in sala de judecata si ca pronuntarea s-a amanat pentru luni, la ora 12:00, pe motiv ca dosarul este unul voluminos si trebuie studiat. 11 dintre cei 13 ambulantieri cercetati sub control judiciar au fost prezenti in sala. Dosarul a fost luat in pronuntare, dar s-a amanat pentru luni, la ora 12:00. Este un dosar mai mare pe care trebuie sa il studiem. Nu se poate da o solutie imediat, intr-un dosar care are, deocamdata, doua volume, a spus Elena Lascu, presedintele instantei de judecata.
intrebati de jurnalisti daca sunt vinovati sau daca au furat carburant, ambulantierii au spus ca nu. Mai mult chiar, unul dintre ei a declarat ca nici viata oamenilor nu a fost pusa in pericol si ca de 15 ani de cand lucreaza ca ambulantier a salvat vietile acestora. La intrebarea Ati pus viata in pericol a oamenilor ca ati furat motorina?, acesta a raspuns Nu. De 15 ani de cand lucrez la Ambulanta, pot spune ca am salvat vietile multor oameni.
in apararea soferilor de ambulanta au venit si avocatii acestora. (…) Sunt sub control judiciar, nu pot sa munceasca, nu pot sa-si intretina familia, nu pot sa-si achite o rata la banca in conditiile in care nu s-a dovedit pana acum ca sunt vinovati. Daca la finalul cercetarilor se stabileste ca sunt vinovati acesti oameni, vor plati, asta este, dar pana la acest moment cred ca totusi aceasta masura este venita prea tarziu si nu ar mai fi fost momentul sa fie luata. Este opinia mea si o mentin. De viata celor opt oameni nici nu putem vorbi, potrivit ordonantei prin care a fost dispusa aceasta masura preventiva sunt cercetati doar pentru delapidare, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Uciderea din culpa nu s-a gasit nicaieri. Clientilor mei nu li s-a adus la cunostinta acest lucru, ca atare pentru mine este doar un zvon public. in momentul in care li se va pune in vedere ca vor fi cercetati si pentru aceasta infractiune, cu siguranta o sa discutam si in acest sens. Pana atunci, inca odata ma repet, este doar un zvon public, a declarat Aurel Cojocaru de la Baroul Olt, avocat al mai multor ambulantieri. Acesta a fost completat de avocatul Radu Pascu, care, de asemenea, reprezinta mai multi inculpati. Acum se discuta numai oportunitatea masurii controlului judiciar. Clientii mei au spus ca sunt nevinovati, mult se exagereaza, deocamdata suntem in probatoriu, trebuie sa administram si noi probe in aparare. Nu am avut timp sa aprofundam problemele, suntem la inceput, trebuie sa analizam si noi dosarele, apoi vom vedea. Procurorul isi face treaba, sunt niste suspiciuni, vedem daca se confirma sau nu. in apararea lor, au spus ca nu au furat motorina. Nu mergeau cu viteza mica la interventii si chiar nu sunt probe in acest sens. Am observat ca s-a facut o expertiza in baza rapoartelor GPS, chiar expertul precizeaza ca sunt timpi unde viteza a fost de urgenta si consumul a fost pe masura. in foarte scurt timp o sa vedem care este adevarul. Vom cere evident sa vedem daca aceste GPS-uri sunt omologate, cred ca sunt niste probleme. Oricum, clientii mei spun ca este cu neputinta sa porneasca la un interval atat de mare, cum se retine in ordonanta de instituire a masurii. Ei cand au intarziat, au intarziat doua – trei minute, sigur vom cere o confruntare intre rapoartele GPS cu consemnarile din foile de parcurs si registrul special al asistentului, listingul de la 112. Este o exagerare in privinta persoanelor care ar fi murit din cauza intarzierii la caz, a spus avocatul.
Desi ambulantierii de la Statia Corabia nu au fost acuzati si de ucidere din culpa, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Corabia au inceput urmarirea penala in cauza, in rem, si in ceea ce priveste savarsirea acestei infractiuni. Anchetatorii investigheaza daca opt persoane au murit pentru ca cei 15 soferi de pe ambulante, cercetati penal in dosar, nu au plecat la timp catre cazuri sau pentru ca au mers cu viteze reduse. Reprezentantii Parchetului Corabia au informatii ca uneori autosanitarele plecau la solicitari si dupa mai bine de o ora, desi protocolul prevede doar doua minute de la primirea apelului. Cercetarile la acest moment nu sunt extinse. Este inceputa urmarirea penala in cauza, in rem, in ceea ce priveste infractiunea de ucidere din culpa, urmand ca in functie de rezultatul cercetarilor, daca se va stabili o legatura de cauzalitate intre infractiunea de ucidere din culpa si activitatea infractionala a inculpatilor din aceasta cauza, sa fie continuate cercetarile fata de ei pentru aceasta fapta. Repet, la acest moment, urmarirea penala in ceea ce priveste uciderea din culpa este inceputa in rem, deci in cauza, nu in privinta celor 15 inculpati, a spus procurorul Lavinia Dorcu, purtatorul de cuvant al Parchetului. intre timp, toate cele 15 posturi de ambulantier au fost scoase la concurs si vor fi ocupate pe perioada determinata, pana la solutionarea dosarului in instanta. Acum, permenanta la Corabia este asigurata de soferi de ambulanta de la Slatina si Caracal.
Ambulantierii sunt suspectati ca ar fi furat motorina timp de trei ani, in luna august 2018 la domiciliile acestora, dar si la sediul Ambulantei Corabia, avand loc descinderi ale politistilor de la Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice al Politiei Olt, sprijiniti de luptarori ai Serviciului de Actiuni Speciale Olt si jandarmi. Perchezitiile au fost efectuate intr-un dosar penal, in care mai multe persoane sunt banuite ca, in perioada 2015 – 2018, si-ar fi insusit, in mod repetat, combustibil din cota alocata lunar autospecialelor din dotare, prejudiciind astfel bugetul institutiei publice. Prejudiciul urmeaza a fi stabilit in urma cercetarilor, spun politistii. in urma descinderilor de atunci, au fost ridicate mai multe bidoane cu motorina, in vederea continuarii cercetarilor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți