13.1 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Caminul cultural Osica de Jos, reabilitat cel mai probabil cu fonduri de la bugetul local si guvernamentale

- Advertisement -

Cel mai probabil renovarea se va face cu fonduri de la bugetul local, dar si guvernamentale, spune edilul. Ne-am propus sa reabilitam spatiul in care au functionat caminul cultural si biblioteca comunala, acum ramane sa vedem de unde vom face rost de fonduri. Este nevoie de bani, sa afla in perioada de monitorizare si cel mai probabil se vor aloca fonduri de la bugetul local si guvernamentale, pentru ca pe fonduri europene nu se mai poate face nimic in privinta acestei investitii, a declarat Marian Pistol, primarul comunei Osica de Jos.
Autoritatile locale nu mai pot accesa fonduri europene, deoarece caminul cultural a fost modernizat si extins printr-un proiect derulat prin Programul Operational pentru Pescuit, valoarea investitiei, care a fost finalizata in anul 2015, fiind de aproximativ 900.000 de lei.

Incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit

Incendiul care a avut loc pe 20 decembrie 2018 a fost una dintre interventiile deosebite ale pompierilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Olt de anul trecut. in urma evenimentului nefericit au ars acoperisul caminului cultural pe o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati, tavanul din gips carton pe aproximativ 40 de metri patrati, scena, mobilier interior, instalatii de sonorizare si alte bunuri de valoare ale localitatii, iar pentru lichidarea incendiului au actionat zeci de forte de la Detasamentul Slatina, Detasamentul Caracal si Garda Osica. Patru ore s-au luptat pompierii cu flacarile, specialistii ISU Olt stabilind ca incendiul a izbucnit cel mai probabil de la un scurtcircuit produs la un conductor electric suprasolicitat.

Biblioteca functioneaza acum intr-o sala de clasa a scolii

Focul a distrus caminul cultural chiar in ziua in care copiii din localitate urmau sa participe la serbarea dedicata sarbatorilor de iarna, cadourile pe care acestia urmau sa le primeasca fiind cuprinse, de asemenea, de flacari. insa, mai grav este ca un important fond de carte, de peste 7.000 de volume, din biblioteca care functiona in incinta caminului, a ars in totalitate. si alte bunuri au fost mistuite de incendiu. Pe langa mobilier si arhiva primariei, au ars cadourile copiilor de la scoala gimnaziala si gradinita, costumele populare ale ansamblului folcloric si ale celebrilor calusari, calculatoarele si aparatura care reprezenta unica sursa de internet a majoritatii osicenilor. Alaturi de toate acestea, a ars un important fond de carte, de peste 7.000 de volume, se arata intr-o postare pe Facebook a reprezentantilor Bibliotecii Comunale Osica de Jos.
incet, incet, biblioteca renaste si acum functioneaza temporar intr-o sala de clasa a scolii. Profesori, invatatori, reprezentanti ai administratiei locale si judetene, dar si simpli cetateni care au auzit despre ceea ce s-a intamplat la Osica de Jos au donat deja peste 1.000 de carti. scoala Gimnaziala Osica de Jos a pus la dispozitie o sala de clasa unde biblioteca va functiona temporar si am inceput amenajarea acesteia. in urma curateniei de dupa incendiu am reusit sa recuperam si cateva rafturi. Sunt arse pe alocuri, dar le-am curatat si le vom folosi pana la achizitionarea unora noi. scoala Gimnaziala ne-a pus si un calculator la dispozitie, astfel ca de luni (n.red. – saptamana trecuta) incepem sa si inregistram cele peste 1.000 de carti care au fost donate bibliotecii in aceste ultime saptamani. Focul a ocolit programul de functionare realizat de caricaturistul Gogu Neagoe in urma cu 20 de ani si pe care il vom pastra ca o amintire a trecutului, dar si ca o speranta a viitorului, spun reprezentantii bibliotecii intr-o alta postare pe pagina de socializare oficiala.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți