Pesta porcina revine la Cilieni. Ce masuri au luat autoritatile

Gospodaria respectiva a fost plasata sub supraveghere oficiala, s-a realizat dezinfectia, ecarisarea, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport.
De asemenea, in data de 8 iulie 2019, a fost efectuata uciderea preventiva a porcului cu rezultat pozitiv la proba de sange prelevata, iar cadavrul a fost ecarisat, totodata realizandu-se evaluarea animalului in vederea despagubirii proprietarului, conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare. si acesta gospodarie a fost plasata sub supraveghere oficiala, a anuntat Venera Popa, purtatorul de cuvant al DSVSA Olt.
Au fost prelevate probe si de la porcii dintr-o alta gospodarie din Cilieni, de unde au fost achizitionati cei doi porci. Rezultatele au fost negative.
Pentru a reduce riscul de raspandire a bolii in localitate, serviciile veterinare au intervenit si au instituit imediat masurile aplicabile in cazul diagnosticarii unui focar de pesta porcina africana. La Institutia Prefectului a fost convocat marti Centrul Local de Combatere a Bolilor si a fost supus spre aprobare programul de masuri privind suspiciunea de pesta, precum si masurile care se impun in zonele de restrictie. Localitatile care se incadreaza in zona de protectie de 3 kilometri in jurul focarului sunt Cilieni si Potlogeni (UAT Tia Mare). Cele din zona de supraveghere, de 10 kilometri sunt: in judetul Olt – Plaviceni, Rudari, Rusanesti, Tia Mare, Izbiceni si trei fonduri de vanatoare din zona. Aria de supraveghere se intinde si pe raza judetului Teleorman.
Virusul pestei porcine a fost confirmat si anul trecut in conuna Cilieni. Au fost afectati porcii de la o ferma aflata la marginea comunei, iar veterinarii spun ca focarul descoperit zilele acestea nu are legatura cu cel de atunci.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<