11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

S-au finalizat lucrările de reabilitare pe Secţia Oncologie a Spitalului Slatina. Condiţii bune pentru pacienţi

- Advertisement -

Vizită de lucru marţi pe Secţia Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Cătălin Rotea, managerul unităţii medicale, împreună cu Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, şi Emil Moţ, primarul municipiului Slatina, şi alţi reprezentanţi ai spitalului, au văzut toate investiţiile realizate pe această secţie, care a fost complet renovată.

Paturi şi aparatură medicală noi în cele şase saloane, sală de mese şi grupuri sanitare reabilitate, la fel şi cabinetele medicilor şi sala de tratament. Modernizările au fost făcute în ultimele şase luni, pacienţii beneficiind de condiţii bune. „Clădirea aceasta a fost dată în folosinţă în anul 1978, iar de-a lungul timpului s-au făcut reabilitări parţiale pe anumite secţii. Practic, este primul proiect de reabilitare majoră care a fost demarat în 2018, vorbim de un contract cu o valoare totală de 6 milioane lei plus TVA, fondurile fiind asigurate în proporţie de 80% de Consiliul Judeţean Olt, adică 4 milioane, restul de 2 milioane fiind asiguraţi de Ministerul Sănătăţii. Ordinul de începere s-a semnat anul trecut în octombrie, lucrările au durat un pic mai mult pe acest etaj, pentru că au fost probleme cu avizarea de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cu birocraţia, lucrurile s-au deblocat şi am reuşit să finalizăm acest prim etaj”, a spus Cătălin Rotea, managerul Spitalului Slatina.

Lucrările de reabilitare la Corpul Medical al unităţii spitaliceşti continuă, după finalizarea Secţiei Oncologie de la etajul V, trecându-se deja pe o altă secţie de la un etaj inferior. Potrivit directorului Rotea, până la jumătatea anului viitor tot acest corp de clărire al spitalului va fi reabilitat. „Deja etajul patru, unde este Secţia de Medicină Internă, este evacuat. S-a intrat deja la demolări şi urmează ca până la finalizarea termenului de execuţie, adică iunie 2020 să avem tot acest corp renovat. În corpul de clădire avem deja un lift nou montat, acesta a fost finanţat de Consiliul Judeţean, împreună cu alte cinci lifturi din Blocul Materno – Infantil, cu o valoare de 2 milioane lei, lucrări din 2017. Mai avem un proiect care presupune montarea unui lift exterior, a fost deja săpat puţul şi urmează a fi montat şi acest lift”, a explicat managerul spitalului.

Secţia Oncologie are 40 de paturi, gradul de ocupare fiind de 85%. „Din păcate, gradul de ocupare este foarte mare. Sunt cinci medici, din care unul şi cu competenţe de paleaţie, avem un indice de complexitate a cazurilor de 1,1, adică exact în media ţării. Avem anual o mie de pacienţi care trec, într-o formă sau alta, pe această secţie, fie prin internări de zi, fie prin internări continue”, a mai spus Cătălin Rotea.

CJ va continua să investească în sănătate

Prezent la vizita de lucru de pe Secţia Oncologie, Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, a dat asigurări că instituţia pe care o conduce va continua să investească în sănătate. Pe lângă dotările cu aparatură medicală la standarde moderne, mai multe secţii ale Spitalului Slatina, şi nu numai, vor intra în ample procese de reabilitare. „Încă de la preluarea de către Consiliul Judeţean a Spitalului de Urgenţă Slatina am început investiţiile aici. Iată încă o secţie care a fost reabilitată, sperăm ca cât de curând să avem spitalul care să arate aşa. Noi avem Corpul Central aşa cum ştiţi, pe Compania Naţională de Investiţii, s-a dat ordinul de începere şi se lucrează la proiectare, de asemenea, exteriorul acestui corp va fi reabilitat din bugetul propriu al Consiliului Judeţean, deja am semnat contractul şi ordinul de începere, deci urmează să ne apucăm de treabă. Corpurile celălalte, adică Medicala şi Blocul Mtaterno-Infantil, cât şi secţiile din spate şi anexele, vor fi reabilitate exterior pe fonduri europene, prin programul SUERD – reabilitarea termică a clădirilor instituţiilor publice, interiorul la care lucrăm acum, la Medicală, şi am scos la licitaţie şi urmează ca în două săptămâni să semnăm contractul de finanţare şi pentru restul din Blocul Materno-Infantil, am reabilitat patru etaje şi mai sunt încă patru. Totodată, am scos la licitaţie reabilitarea etajelor II şi III de la Secţia Pneumologie Scorniceşti şi tot acolo avem în lucru reabilitarea termică a exteriorului clădirii, unde deja ne-am apucat de lucrare şi până la finalul lunii august – jumătatea lunii septembrie vom finaliza. Iată, întreg spitalul va fi în perioada următoare un şantier. Aşa cum ştiţi noi pe secţiile pe care reuşim să le reabilităm aducem şi mobilier modern, la standarde europene, de asemenea am investit foarte mulţi bani în aparatura medicală. Un ultim aparat de radiologie foarte scump a fost montat la etajul I pe Medicală, acesta fiind achiziţionat pentru a nu aglomera Radiologia din Corpul Central şi a nu mai muta bolnavii de pe Secţia Medicală şi tot ceea ce funcţionează în acest corp de clădire în Corpul Central”, a declarat preşedintele CJ.

Şi edilul Slatinei, Emil Moţ, a fost încântat de ceea ce s-a realizat pe Secţia Oncologie, dar şi de investiţiile care vor fi făcute în continuare la spital.

„Este extraordinar, aşa trebuie să fie tot spitalul. Din păcate, lipsa de fonduri nu ne lasă să facem cât de repede am vrea noi aceste lucrări. Însă, domnul preşedinte Oprescu şi managerul Rotea îşi dau tot interesul. Noi, din partea primăriei, chiar dacă nu avem competenţe directe, avem o conlucrare foarte bună cu domnul preşedinte Oprescu şi pe partea de strategie şi pe partea de achiziţii, pentru a stabili priorităţile. Un lucru bun este proiectul privind Corpul Central, pentru care iată s-a semnat contractul. Ce văd în spital mă bucură foarte mult. Aş vrea să nu avem pacienţi, dar cât timp îi avem trebuie să le oferim cele mai bune condiţii. Felicitări domnului preşedinte Oprescu şi managerului Rotea pentru ceea ce se face în această unitate medicală”, a spus primarul.

Cătălin FIRCOIU       

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți