20.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Prima tromboliză, efectuată cu succes de neurologii slătineni

- Advertisement -

Neurologii slătineni au efectuat zilele acestea prima tromboliză, la Spitalul Judeţean. Un pacient în vârstă de 71 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, a fost recuperat total, cu ajutorul substanţei salvatoare, administrate în premieră la Slatina. Bărbatul se simte bine, merge şi vorbeşte, iar miercuri va pleca acasă.

O echipă de medici bine pregătiţi, echipamente moderne şi o substanţă care topeşte cheagurile de sânge din zona creierului au salvat un bărbat de 71 de ani, din Scorniceşti, care a suferit un accident vascular cerebral.

Este prima tromboliză efectuată la Spitalul Slatina, după ce senatorul Renică Diaconescu, şeful Secţiei Neurologie, a reuşit să introducă şi spitalele judeţene în programul naţional de tromboliză. Medicii spun că intervenţia salvatoare a fost posibilă pentru că pacientul a ajuns la spital foarte repede, iar membrii familiei, care îl însoţeau, au dat toate datele de care aveau nevoie. „Din fericire, acest pacient a venit direct. Doctorul Coteanu m-a sunat şi mi-a spus că este un pacient care s-ar încadra în acest timp. Am venit de urgenţă la spital, ne-am consultat pe imaginea tomografică şi am decis să administrăm medicamentul. După două ore deficitul motor s-a ameliorat, iar pacientul a început să vorbească”, a explicat Renică Diaconescu.

Pacientului i-au fost recoltate probe de sânge şi i s-a făcut urgent o tomografie. După analiza acestor date, medicii au decis să trebuie să efectueze tromboliza, aceasta fiind singura şansă ca bărbatul să se recupereze rapid. „Eram la UPU, consultam alţi pacienţi. Pacientul a fost adus cu ambulanţa, însoţit de familie, a fost recunoscut şi de medicul de la UPU ca fiind eligibil pentru tromboliză, debutul fiind în fereastra terapeutică. Pacientul şi-a revenit imediat. De la deficienţă totală, la aproximativ 30 de minute de la debutul trombolizei deja recupera deficienţa motorie şi treptat tulburarea de limbaj”, a explicat Mugurel Coteanu, neurologul de gardă.

Ion Smarandache, pacientul care a beneficiat de prima tromboliză la Spitalul Slatina, le mulţumeşte cu lacrimi în ochi medicilor curajoşi.

Medicii spun că, pentru efectuarea unor intervenţii reuşite, este foarte important ca pacientul să ajungă repede la spital, iar aparţinătorii să ofere date exacte despre ora la care s-a instalat accidentul vascular. Ar trebui să nu treacă mai mult de patru ore până la administrarea substanţei de contrast.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți