12.3 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Societate de construcţii care efectua lucrări în Oporelu, amendată pentru muncă la negru

- Advertisement -

O firmă de construcţii din municipiul Drăgăşani a primit în luna august cea mai mare amendă în urma controalelor efectuate de inspectorii de muncă din judeţul Olt. Societatea a fost sancţionată cu 100.000 de lei, după ce angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au găsit cinci muncitori ai firmei, care efectuau lucrări în comuna Oporelu, fără a avea încheiate contracte de muncă.

Inspectorii de muncă olteni au efectuat luna trecută nu mai puţin de 190 de controale specifice în domeniile relații de muncă şi securitate și sănătate în muncă, societăţile fiind verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice având ca domenii de activitate construcții, comerț cu amănuntul, transport rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma controalelor, s-au identificat 231 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 128 de sancțiuni, din care 123 avertismente și cinci amenzi în valoare totală de 125.000 lei, una dintre ele fiind cea aplicată societăţii de construcţii care efectua lucrări în Oporelu folosind cinci muncitori la negru.

Cele mai frecvente deficiențe constatate de reprezentanţii ITM Olt au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

De asemenea, în august, 11 lucrători au fost implicați în evenimente de muncă înregistrate în judeţul Olt, rezultând zece persoane cu incapacitate temporară de muncă și o persoană accidentată mortal. Persoana care a murit în urma accidentului de muncă este un bărbat angajat al unei benzinării din Slatina. Aflându-se în cuva unui excavator, acesta efectua lucrări de întreţinere a unui panou publicitar, iar la un moment dat a fost acroşat de un camion şi a căzut pe carosabil de la o înălţime de aproximativ patru metri. Angajatul staţiei PECO a fost grav rănit şi transportat cu ambulanţa la Spitalul Slatina, iar de aici a fost transferat la Spitalul Craiova, unde a decedat.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți