Începe vaccinarea antigripală în rândul oltenilor. Primele doze de ser, primite de DSP Olt

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt încep din data de 30 septembrie să supravegheze cazurile de gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii din sezonul 2019 – 2020. De asemenea, instituţia sanitară a primit şi primele doze de vaccin, persoanele considerate la risc urmând a fi imunizate împotriva gripei. 

DSP a catagrafiat în total 74.196 de persoane, considerate la risc şi care doresc să se vaccineze antigripal, din achiziţia Ministerului Sănătăţii judeţului Olt urmând să-i fie repartizate, până în luna noiembrie, 52.670 de doze de ser pentru imunizare. Repartizarea vaccinurilor împotriva gripei va fi făcută în patru tranşe, o primă tranşă de 1.760 de doze intrând în Depozitul Antiepidemic al instituţiei sanitare. Personalul medico – sanitar din spitale, policlinici, dar şi cei din unităţile de bolnavi cronici, vor fi primii vaccinaţi împotriva gripei.

„Din achiziţia Ministerului Sănătăţii, ne vor fi repartizate 52.670 doze de vaccin gripal, în patru tranţe: luna septembrie 2019 – prima tranşă de 1.760 doze, luna octombrie 2019 – a doua tranşă de 17.560 doze,  luna noiembrie 2019 – alte două tranşe, una de 17.550 doze şi alta de 15.800 doze, pentru vaccinarea grupelor populationale considerate la risc. Pe 17 septembrie 2019, în Depozitul Antiepidemic al DSP Olt au intrat 1.760 doze de vaccin gripal, respectiv Influvac Tetra – produs biologic monodoză – pentru vaccinarea personalului medico – sanitar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv din unităţile de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

În sezonul rece 2019 – 2020, grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire – copii sau bătrâni – şi din unităţile de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenta medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică, spun specialiştii DSP Olt.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<