Podul Olt a fost vineri locul de unde s-a dat start distracţiei la Slatina, fiind deschisă oficial cea de-a 25-a ediţie, jubiliară, a Festivalului de Umor „Oltenii & Restu’ Lumii”. A fost un weekend cu umor de calitate şi concerte de excepţie, un târg al meşterilor populari frumos organizat, dar şi un târg unde produsele tradiţionale româneşti au fost la loc de cinste, pentru ca duminică seara, după trei zile de voie bună, organizatorii să tragă cortina şi să îşi facă deja planuri pentru ediţia de anul viitor.
Festivalul umoristic de la Slatina a debutat vineri dimineaţa cu Vama Oltenească de la Podul Olt, unde au fost prezenţi zeci de oficialităţi locale şi judeţene, acestea fiind întâmpinate cu pâine, sare, zaibăr şi praz de tineri dansatori costumaţi în frumoase costume populare. Printre autorităţi s-au aflat Emil Moţ, primarul municipiului Slatina, viceprimarul Gigi Vîlceleanu, Marius Oprescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Virgil Delureanu, vicepreşedintele aceleiaşi instituţii administrative, deputatul de Olt Marius Iancu, dar şi şefi ai mai multor instituţii culturale. De asemenea, la deschiderea Festivalului de Umor „Oltenii & Restu’ Lumii” au fost prezenţi caricaturişti şi membri ai ansamblurilor „Doina Oltului” din Slatina şi „Plaiurile Olteţului” din Osica de Sus.
Actorul Silviu Biriş, personalitatea festivalului din acest an, a fost aşteptat cu pâine, sare şi zaibăr şi a primit de la organizatori paşaportul de oltean, paşaport primit şi de şoferii care vineri dimineaţă au trecut Podul Olt, intrând în municipiul Slatina. Pe lângă paşaport, conducătorilor auto le-au mai fost oferite o strachină cu mămăliguţă şi pastramă de oaie, o cană cu zaibăr, dar şi vestitul praz. După sceneta de umor oltenesc a actorului Toma Cuzin, alias Firicel din serialul românesc de comedie „Las Fierbinţi”, şi rostirea salutului „Bună ziua, olteni!” de actorul Silviu Biriş, răspunsul primit de la gazde fiind „Să trăiţi!”, oficialităţile s-au prins într-o mare horă pe acordurile formaţiei de estradă „Lyra Band” a Primăriei Slatina. Apoi, invitaţii, printre care şi îndrăgitul actor Andrei Duban, prezentator al evenimentului cultural pe parcursul celor trei zile, s-au urcat în caleştile trase de cai şi s-au îndreptat spre Parcul Tineretului, noua locaţie principală de desfăşurare a festivalului umoristic.
„Este o ediţie jubiliară a festivalului nostru, cu numărul 25. Întâlnim, ca de obicei, voie bună, distracţie, bancuri şi cel mai important lucru, avem vreme bună şi în acest an, după sufletul nostru, al oltenilor. Îi invit pe toţi slătinenii, pe toţi oltenii, să vină în cele trei zile de festival, de astăzi (vineri n.r.) până duminică, în noua locaţie, Parcul Tineretului, să se simtă bine, să se distreze, să se bucure de produsele tradiţionale, de muzica bună, dar şi de momente frumoase alături de familie. În fiecare zi avem spectacole, muzică, umor, umor de bună calitate, cum am obişnuit lumea”, a declarat Emil Moţ, edilul Slatinei, la deschidere. În completarea sa a venit Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, instituţie care se ocupă şi ea de organizarea evenimentului cu tradiţie: „Suntem şi organizatori pe o parte din festival, iar brandul aparţine Consiliului Judeţean. Este acelaşi festival, aşa cum îl ştim noi de fiecare dată, un festival foarte bun, un brand naţional, dar într-o locaţie nouă. Cred că aici se încadrează mai bine decât pe Esplanadă, este o locaţie foarte bună şi probabil că încă vreo douăzeci şi ceva de ediţii se vor desfăşura tot aici”.
„Târgul meşterilor populari” din Parcul Tineretului s-a deschis vineri, puţin după prânz, şi tot atunci a fost deschis butoiul cu vin şi glume de la Mustăria „La Căţeaua Leşinată”. Pe lângă primarul Emil Moţ, au dat cep butoiului cu vin şi actorii Silviu Biriş şi Andrei Duban. Fiecare dintre cei doi invitaţi au spus câteva cuvinte despre ceea ce înseamnă pentru ei festivalul de umor de la Slatina. „A fi oltean, a fi moldovean, a fi ardelean, este totuna. Nu ne poate despărţi nicio apă, nicio putere, vorbim aceeaşi limbă, simţim româneşte şi probabil că ospitalitatea românească este cea care ne va face şi ne va duce în continuare faima. De câte ori vine cineva la mine, aşa cum faceţi şi voi, pun ce-i mai bun pe masă, iar eu astăzi (vineri n.r.) mă simt privilegiat, binecuvântat şi vă mulţumesc”, a spus Silviu Biriş. Actorul Duban, care de câţiva ani prezintă evenimentul, a declarat că dacă va fi invitat, se va muta la Slatina şi îşi va face buletin: „Nu mă feresc să spun că oricând o să fac pasul, dacă voi fi invitat, mă mut la Slatina, îmi fac buletin. Mă simt realmente înfiat, când vin la aceşti oameni, parcă vin la rude. De obicei, eu colind mult prin ţară, mă întâlnesc cu multe oficialităţi şi de multe ori, noi, oamenii normali, avem o oarecare reţinere, ai un pic stomacul strâns, eşti un pic mai scolastic. Ei bine, cu aceşti oameni mă simt efectiv ca la rude, sunt total relaxat şi asta este o mare calitate a lor că reuşesc să transmită acest lucru”. Întrebat de jurnalişti care este părerea lui despre olteni, Andrei Duban nu a ezitat să spună că „Oltenii sunt iuţi, isteţi şi plini de umor. Mie îmi plac foarte mult oamenii care au umor pentru că umorul este apanajul oamenilor inteligenţi”.
Trei zile de distracţie pentru slătineni
Parcul Tineretului din Slatina a fost locul de desfăşurare a mai multor evenimente din cadrul festivalului umoristic, printre acestea şi concerte de excepţie susţinute de artişti de marcă. Vineri, startul petrecerii muzicale a fost făcut de Taraful „Frunză Verde” de la Morunglav şi ansamblurile invitate. Statuile vivante nu au ezitat să-i invite pe slătineni la „Oltenii & Restu’ Lumii”, în parc fiind şi actrițe la călcat de struguri, concursuri de epigrame și bancuri, dar și un concurs de mâncat praz. Tot vineri, din fața Prefecturii Olt, a avut loc o paradă a portului popular, la care au participat copii și tineri din toate colțurile țării, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” Slatina s-a jucat piesa de teatru „Letis și Leușteanul”, care i-a avut ca protagonişti pe actorii Silviu Biriș, Crina Lință și Ioana Pavelescu, iar în Parcul Tineretului, seara, a fost un concert al îndrăgitei interprete de muzică populară Zorina Bălan.
Sâmbătă, Mustăria „La Cățeaua Leșinată” și „Târgul meșterilor populari” s-au deschis din nou la primele ore ale dimineţii, iar întreaga zi au fost spectacole, atât în cartiere ale Slatinei, cât și în Parcul Tineretului, ansamblurile etniilor invitate dând mai multe reprezentanţii. Pe scena amenajată în parc, seara, formația grecească Greek4U, dar şi artistul makidonean Stelu Enache și formația Balkano au susţinut spectacole. Duminică dimineaţa a fost acelaşi program în Parcul Tineretului, iar seara aici, în faţa a sute de slătineni, au susţinut recitaluri Ovidiu Lipan Țăndărică cu Fanfara 10 Prăjini şi Aurelian Temișan. Au fost trei zile de excepţie, distracţia fiind la ea acasă, iar organizatorii deja au început să facă planuri pentru ediţia viitoare a festivalului de umor.
Cătălin FIRCOIU