3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

ADN-ul Luizei Melencu, stabilit cu ajutorul specialiştilor FBI

- Advertisement -

Procurorii DIICOT au cerut sprijinul FBI pentru a stabili ADN-ul Luizei Melencu, tânăra de 18 ani, din comuna Dioşti, dispărută în municipiul Caracal la mijlocul lunii aprilie 2019. Potrivit unui comunicat remis de DIICOT, anchetatorii au cerut ajutor specialiştilor din America şi pentru a stabili profilul psihologic al caracaleanului Gheorghe Dincă, cel care a recunoscut că a ucis-o pe Luiza, dar şi pe cealaltă fată dispărută tot în Caracal la finele lunii iulie, Alexandra Măceşanu de 15 ani, din comuna Dobrosloveni.  

La sfârşitul săptămânii trecute, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus efectuarea unei cereri de asistență judiciară în materie penală cu autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigații (FBI), în vederea efectuării expertizei genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial și cromozomial) al Luizei melencu, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Național de  Medicină Legală „Mina Minovici”  efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial. Potrivit DIICOT, în acest sens, au fost puse la dispoziția FBI fragmentele osoase ce urmează a fi supuse analizei.

Anchetatorii mai spun că, prin aceeași comisie rogatorie, s-a solicitat asistența specialiștilor FBI şi în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Gheorghe Dincă. „Precizăm faptul că, în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetățean american în activitățile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a FBI în materia analizelor și expertizelor în cauze de acest gen”, spun procurorii DIICOT.

DIICOT a ţinut să precizeze că şi activităţile în care Monica Georgeta Melencu, mama dispărutei, este implicată au legătură cu procedurile ce urmează a fi efectuate în străinătate. „Partea civilă, numita Melencu Monica Georgetam, a fost citată pentru data de 26 septembrie 2019, în vederea punerii în executare a autorizării emise la data de 23 septembrie de către Tribunalul București”, mai transmit anchetatorii. La începutul acestei săptămâni, mama Luizei a refuzat să-i fie prelevate probe biologice, necesare aflării adevărului în cauză și efectuării unei noi expertize judiciare genetice.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți