14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Privire de ansamblu asupra Industriei Europene iGaming

- Advertisement -

 Interactive Gaming, pe scurt iGaming, se referă la serviciile de gambling și pariuri oferite de diverse companii folosind tehnologii de comunicații pe internet. În Europa, piața de iGaming a crescut în ultimii ani și se află în continuare pe o pantă ascendentă, deși poate fi destul de dificil de apreciat evoluția să în următorii ani, ținând cont de faptul că legislația din domeniu este destul de diferită de la o țară la altă. În ceea ce privește țara noastră, trebuie să spunem că România beneficiază de o legislație foarte bună în domeniul gamblingului, apreciată în egală măsură de părțile implicate. Avem, la ora actuală, un număr de 22 de operatori de gambling online licențiați de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, iar numărul amatorilor de jocuri de noroc din România este destul de mare.

 Potrivit unui material realizat de cei de la twispay.com, piața europeană de iGaming este, de departe, cea mai mare din lume. Statistic vorbind, la nivelul anului 2015, din cele 34.6 miliarde de dolari venituri brute (sumele mizate minus câștigurile) din industria de gambling online din întreaga lume, 47.6% au aparținut operatorilor europeni. În cadrul materialului menționat se mai arată următoarele:

 Estimativ, veniturile brute de pe piața europeană a jocurilor de noroc online se ridicau la aproximativ 16.5 miliarde de euro în 2015, urmând că până în anul 2020, acestea să ajungă la o valoare de aproximativ 24.9 miliarde de euro. Conform unui raport H2 Gambling Capital, publicat în mai 2016, piața globală iGaming era împărțită în 2015 astfel:

  • 47,6% Europa
  • 30.3% Asia împreună cu Orientul Mijlociu
  • 13.3% America de Nord
  • 6.6% Oceania
  • 1.6% America Latină și Caraibele
  • 0.5% Africa

Referitor la tipul jocurilor preferate de europeni, tot la nivelul anului 2015, lucrurile stateau in felul urmator: cel mai mare procent, 37%, apartinea pariurilor sportive, 24% poker-ului, 22% jocurilor de casino, jocuri de masa (ruleta, blackjack) si 17% altor jocuri,cum ar fi bingo si  loterii virtuale. Popularitatea este relativ scazuta in Romania, de exemplu, poti juca bingo aici: https://www.vladcazino.ro/bingo

Printre principalele motive aflate în spatele acestor procente se număra, fără îndoială, aria de răspândire a internetului de-a lungul Europei și creativitatea antreprenorială a operatorilor de gambling europeni, care au reușit să împingă industria pe noi culmi, an de an. Edificatoare în acest sens este apariția, în urmă cu câțiva ani, a studiourilor de cazino live, tot mai mulți jucători părăsind mesele de ruletă și blackjack clasice (electronice) pentru cele cu dealeri live, la care acțiunea se desfășoară în direct. Cu toate acestea, industria iGaming încă se confruntă cu dificultăți în Europa, din cauza fragmentării pieței din punct de vedere legislativ și a gradelor diferite de protecție economică din statele europene.

 Dacă în România piața de gambling a fost bine reglementată în 2016, Cehia, de exemplu, a reușit să modifice legile privind jocurile de noroc, emițând totodată primele licențe operatorilor online, abia în 2017. Tot în cursul anului 2017, Italia a efectuat câteva modificări în domeniul licențelor de jocuri de noroc online, iar țări precum Olanda și Suedia au înaintat o serie de propuneri legislative în vederea deschiderii piețelor de jocuri de noroc online. În premieră, Polonia a adoptat (tot în 2017) o lege care să permită exploatarea jocurilor de cazino online prin monopol de stat și loterii promoționale online prin companii private și a stabilit măsuri mult mai dure împotriva operatorilor fără licență. 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți