20.7 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Tehnica din dotarea ISU, prezentată pompierilor bulgari în cadrul unui exercițiu la un depozit GPL din Caracal

- Advertisement -

Pompierii din cadrul ISU Olt au desfășurat vineri un exercițiu cu forțe în teren la un depozit GPL din municipiul Caracal, activitatea fiind parte a proiectului „Investiţii comune în domeniul situaţiilor de urgenţă în cadrul Consiliului Judeţean Olt şi Municipalităţii Dolna Mitropolia”, derulat de CJ și partenerii din Bulgaria.

Mai mulți reprezentanți ai Municipalității Dolna Mitropolia, dar și pompieri voluntari bulgari, au luat parte la activitatea desfășurată la Caracal, exercițiul pompierilor ISU Olt având ca temă simularea unui incendiu la un depozit GPL.

Din cauza cantității mari de substanțe inflamabile vechiculate și existente pe amplasament, societatea din Caracal este încadrată ca obiectiv SEVESO, iar în cazul producerii unor incidente pot avea loc accidente majore cu implicații în afara amplasamentului, susțin organizatorii exercițiului.

Conform scenariului, pe timpul desfășurării operațiunii de transvazare a GPL-ului dintr-o cisternă în rezervoarele de stocare, se rupe racordul pentru transferul fazei lichide a GPL-ului, iar în timpul operațiunii de închidere a robinetului autocisternei, din cauza încărcării electrostatice a cisternei, se produce o scânteie, GPL-ul sub presiune aprinzându-se instantaneu. Consecințele evenimentului au fost majore și imediat s-a trecut la evacuarea personalului din incinta depozitului, dar și a persoanelor aflate pe o distanță de 300 de metri, în toate direcțiile.

Peste 30 de cadre ISU Olt, cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD, două autospeciale de primă intervenție și un punct de comandă mobil și o autospecială pentru intervenție CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear), au participat la exercițiu, pompierii bulgari din Dolna Mitropolia rămânând impresionați de tehnica din dotarea inspectoratului, dar și de modul de intervenție al pompierilor din județ. Pompierii au fost sprijiniți, în desfășurarea exercițiului, de echipaje ale Poliției, Jandarmeriei, dar și de cadre medicale ale Serviciului de Ambulanță Olt.  

„Scopurile principale ale exercițiului au fost antrenarea structurilor de intervenție și a personalului de pe locul de muncă, verificarea modului de realizare a evacuării în caz de accident major și verificarea modului de realizare a coordonării forțelor participante la exercițiu”, a declarat Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU.

Acțiunea desfășurată la depozitul GPL din Caracal este parte a proiectului „Investiţii comune în domeniul situaţiilor de urgenţă în cadrul Consiliului Judeţean Olt şi Municipalităţii Dolna Mitropolia”, derulat de CJ şi partenerii din Bulgaria. Proiectul, finanţat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria 2014-2020, Axa prioritară 3 – O regiune sigură, Obiectivul specific 3.1. – Îmbunătățirea managementului comun în situații de risc în zona transfrontalieră, are o valoare totală de 916.047,52 euro, din care 778.640,38 euro finanțare nerambursabilă, 19.077,33 euro cofinanțare de la bugetele de stat şi 18.330,11 euro cofinanțare proprie a partenerilor.

Prin derularea proiectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt și Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Olt vor fi dotați cu autospeciale de intervenție la misiuni, și nu numai. La ISU vor ajunge o autoutilitară de stingere cu capacitate crescută a rezervorului, de 9.000 litri, și încă o autoutilitară, ambele pentru intervenții in activitățile zilnice, iar la IJJ trei ATV-uri, trei autovehicule de capacitate maximă de 1.600 centimetri cubi și o barcă din fibră de sticlă. De asemenea, atât pompierii, cât și jandarmii ar urma să primească veste de salvare și alte auxiliare.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți