Este angajat al Ministerului Apărării Naționale și încă din copilărie este pasionat de istorie. De-a lungul anilor, pasiunea s-a dezvoltat și a devenit colecționar de bancnote, monezi sau medalii, iar mai nou descoperă obiecte arheologice pe care le donează Muzeului Romanațiului din Caracal. Este vorba de fruntașul Lucian Glișcă de 37 de ani, originar din Caracal, care cu ajutorul unui detector de metale cercetează terenurile din urbe, dar și pe cele din localitățile învecinate.
Militarul Glișcă este de trei ani încadrat la Batalionul 22 Infanterie „Romanați” și, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, acesta a găsit în ultimii ani mai multe obiecte arheologice. A făcut studii în zona Caracalului, dar și pe terenuri din comunele Dobrosloveni și Cezieni – Bondrea, Terasa Tesluiului, Valea Frăsinetului Vest etc.
„Fruntașul Lucian Glișcă este pasionat de istorie din copilărie. Pasiunea s-a dezvoltat mult mai mult începând cu anul 2003 după terminarea stagiului militar, când a început să colecționeze bancnote, monezi, medalii etc. După lungi încercări, în 2016 a reușit să achiziționeze un detector de metale și să obțină autorizația necesară detecției. Studiul intens și setea de cunoaștere l-au determinat să cerceteze terenurile de pe raza municipiului Caracal, dar și pe cele ale satelor și comunelor din împrejurimi”, este postarea reprezentanților comandamentului pe pagina lor de socializare.
Sursă foto: Cătălin Dinu
Potrivit sursei citate, cercetările militarului au dus la descoperirea unui mare inventar arheologic, precum fragmente de fildeș de mamut, vârfuri de sulițe, topoare de piatră, obiecte de silex, ceramică cultura Vădastra, țiglă romană, fântâni romane și o serie de așezări datând din Neolitic, Epoca Bronzului și până în secolele II-III, după Hristos. Încadrat la Batalionul „Romanați” Caracal, angajatul Armatei a predat tot materialul descoperit până acum Muzeului Romanațiului din localitate.
Cătălin FIRCOIU