11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cea mai veche biserică din Olt are hramul Sfintei Parascheva

- Advertisement -

Construită în secolul al XVI-lea, în satul Cepturoaia din comuna Iancu Jianu, cea mai veche biserică din județul Olt poartă hramul Sfintei Parascheva, sărbătorită la început de săptămână de creștinii ortodocși. Lăcașul de cult este o ctitorie a lui Vlad Banu, Dumitru Pârcălabu și Balica Spătaru – primii ctitori ai Mănăstirii Călui (Pr. D. Bălașa).

„Cea mai veche biserică din județul Olt, păstrată până în zilele noastre, are hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. A fost zidită înainte de 1529 în satul de cămin al marilor boieri Buzescu, Cepturoaia/ Iancu Jianu. Când în ziua 4 mai, anul 1529, pieri ucis de sabie Dumitru Pârcălabu, din porunca lui Moise voievod, acesta este înmormântat în pronaosul ctitoriei sale. Alături de mormântul pârcălabului Dumitru se odihnește din 1584 Maria, mama legendarilor frați Radu, Preda și Stroe Buzescu”, scrie istoricul slătinean Aurelia Grosu.

Potrivit site-ului audiotraveguide.ro, biserica a fost zidită în formă de corabie, având o lungime de 24 metri și lățimea de 6 metri, proporția dintre lungime și lățime fiind de 1/4. Interiorul acestui monument istoric cuprinde 4 încăperi: tinda, pronaosul, naosul și altarul. Atât zidurile exterioare, cât și zidurile ce despart pridvorul de pronaos, depășesc ca grosime 1 metru. În anul 1930, a fost refăcut soclul și o parte din mobilier. În 1941, după cutremurul din 1940, biserica a fost consolidată printr-un sistem de tiranți longitudinali și transversali, unii îngropați, alții aparenți.

Acest lăcaş de cult, prin vechimea sa, are o istorie legată de familia Buzeștilor și de Mihai Viteazul. Se crede ca exista pe vremea lui Mihai Viteazul un tunel subteran care lega Curtea Buzeștilor, localizată la vest de biserică, pe actuala locație a Școlii Generale nr. 1 din localitate, și mănăstirea Călui, aflată la doar 3 kilometri distanță spre sud-vest. Acest tunel era o cale de scăpare a localnicilor din calea turcilor și a altor dușmani.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți