22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Scene de luptă din Războiul de Independenţă, reconstruite la Cetatea Sucidava din Corabia

- Advertisement -

Eveniment de anvergură la sfârşitul săptămânii viitoare în oraşul Corabia. Piaţa lndependenţei şi Cetatea Sucidava vor fi locurile de desfăşurare a unor manifestări dedicate proiectului „Amintiţi-vă de război, apreciaţi-vă libertatea”, implementat de Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Calafat, în care parteneri sunt autorităţile publice din localitatea doljeană, Corabia – Olt şi Vidin – Bulgaria. Între 1 – 3 noiembrie, în oraşul de la Dunăre, vor fi reconstruite scene de luptă din Războiul de Independenţă.  

„Amintiți-vă de război, apreciați-vă libertatea” este un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România Bulgaria, şi implementat de PLIMM Calafat.

„Obiectivul general al proiectului este crearea și promovarea unui produs turistic reprezentativ prin aducerea la viață a atmosferei istorice din timpul „Războiului de Independență de la 1877-1878”, țintă ce va avea ca eveniment de vârf reconstituirea unor secvenţe de luptă. Totodată, proiectul îşi propune o contribuție substanțială la refacerea identității actului istoric prin achiziția unor seturi de uniforme originale sau uniforme confecționate manual, inclusiv replici de arme și arme originale, similare cu epoca, reeditarea/reconstituirea acțiunilor militare. Vă aşteptăm cu drag la manifestările care vor avea loc în oraşul nostru, în Piaţa Independenţei şi la Cetatea Sucidava”, este invitaţia pe care o adresează autorităţile corăbiene.

Piaţa Independenţei va fi locul de desfăşurare a unui eveniment stradal cu atmosferă istorică creată de tineri îmbrăcaţi în uniforme militare de epocă, în timp ce Cetatea Sucidava din oraşul de la Dunăre va fi locul în care se vor reconstrui scene de luptă şi cucerirea unei redute turceşti prin atacuri succesive. „Între 1 – 3 noiembrie, la Corabia are loc acțiunea «Antrenament cu temă militară» şi se vor derula pregătiri ale tinerilor voluntari privind deprinderea abilităţilor de mânuire a armelor, marș, tabără militară, refacerea atmosferei de epocă, istorice. Evenimentul culminant va fi cel din 3 noiembrie, din intervalul orar 11:00 – 15:00 – Reconstituirea unor secvenţe de luptă, coordonate de profesioniștii casei de film «Poveste cu cai» (cascadori și voluntari în uniforme specifice – dorobanți, artileriști, cavalerie, vânători, infanterie, marină, roșiori – cu arme, paradă, scene război, asalt redute turcești, salve de tun, efecte pirotehnice militare, etc.)”, spun organizatorii evenimentului.  

La manifestările desfăşurate în Corabia sunt implicaţi şi 20 de elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”din Craiova şi 15 elevi ai unor licee din Vidin, la care se adaugă membrii „Asociaţiei Tradiţii Ostăşeşti” şi membrii Asociaţiei „Bdintsi” din Vidin şi Sofia.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți