Casa Fântâneanu, consolidată și restaurată de Consiliul Județean

Se lucrează intens la consolidarea și restaurarea unei clădiri istorice importante din Slatina, Casa Fântâneanu. Clădirea care se degradase în ultimii ani va fi transformată într-un centru cultural, ce va funcționa în cadrul Episcopiei Slatinei.

Reabilitarea imobilului de patrimoniu se realizează cu ajutorul fondurilor europene, printr-un proiect accesat de Consiliul Județean Olt, în cadrul Programului Operațional Regional. „În cadrul acestui proiect, e vorba despre lucrări complexe de consolidare a imobilului Casa Fântâneanu care este clădire de patrimoniu, de restaurare a sa, în vederea înființării unui centru eparhial social, de dotare, în vederea organizării unor activități specifice”, a declarat Daniela Lungu, șef serviciu în cadrul CJ Olt.

Clădirea restaurată, de o valoare istorică incontestabilă, va găzdui activități culturale și va fi inclusă în circuitul turistic, fiind promovată de agențiile de profil. „Ne propunem, prin realizarea acestor lucrări, să valorizăm patrimoniul cultural bisericesc al județului Olt, să reamenajăm imobilul, să îl promovăm ca și utilizare pentru alte activități artistice sau evenimente culturale sau non culturale. După ce vom finaliza lucrările, acest imobil va fi inclus și în circuitul turistic și va fi promovat și prin intermediul unor agenții de turism din județul Olt”, a mai precizat reprezentanta Consiliului Județean.

Valoarea totală a proiectului de restaurare și dotare a imobilului este de aproape 10 milioane de lei, majoritatea sumei fiind asigurată din fonduri europene.

Simona Vârban

3 comentarii la „Casa Fântâneanu, consolidată și restaurată de Consiliul Județean

  • Dar un centru de asistenta sociala ,respectiv o cantina sociala pentru cei nevoiasi din Slatina,cand se infiinteaza? Episcopia Slatina in colaborare cu Consiliu Judetean Olt ar fi cazul sa demareze o asemenea investitie,respectiv mancarea sa fie gratis pentru cei fara adapost si contra cost la prețuri modice pentru alte categoriilor sociale.Nu de alta,dar banii contribuabililor ar fi bine sa aibe si o destinatie clara si vizibila pentru binele celor nevoiasi.Oare,P.S.Sebastian presedintele C.J.Olt trebuie sa cunoasca destul de bine ca asemenea cantine sociale exista in toate mitropoliile si episcopiile din Romania,Serbia,Grecia….Din pacate ,in Slatina saracii sunt buni doar sa voteze cu partidul baronilor rosii…

    Răspunde
  • Mai exista o pancarda pe o cladire apartinand biserici(cladire situata langa biserica Sfinta Treime) unde exista o inscriptie de genul centru social,dar unde, deși trec aproape zilnic pe acea străduță nu am văzut nici un sărac sau amărât intrând sau ieșind. Doar sărmani preoti. Să-mi fie cu iertare,dar eu nu prea am incredere în așasisele proiecte sociale ale Episcopiei Slatina. Vad că aceasta instituâie este doar un SRL comercial care prin diverse metode acumulează imobile și propietati. Dealminteri, parcă am vazut prin ceva statistici că episcopia Slatinei este fruntașe in venituri pe țară!! Cred ca este pe locul 2 daca am vazut bine!

    Răspunde
  • Pe episcopul Slatinei,pe Prea Sfintitul Sebastian nu trebuie sa-l preocupe banul public si totodata sa lase cardasia cu partidul hotilor si al urmasilor care au prigonit biserica lui Iisus Hristos vreme de 45 de ani,respectiv sa inceteze in a se mai comporta ca un vataf,deoarece episcopul este preot si este intai de toate un slujitor al lui Iisus Hristos,respectiv episcopul este cel care depus votul monahal de saracie,castitate si ascultare.Episcopul si multi dintre preoti consilieri fi bine sa lase iubirea de arginti si mandria.In primul rand Biserica lui Iisus Hristos este o institutie oarecare,ci este o institutie divino-umana. Episcopul sa se aplece spre cele duhovnicesti si sa lase preotii sa isi faca menirea lor de slujitori ai Mantuitorului Iisus Hristos,sa slujeasca cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii.In Slatina este necesara o cantina sociala pentru nevoiasi,deoarece asa ceva este ceva firesc si necesar.Cu toţii ne dăm bine seama că pentru a putea trăi autentic credinţa noastră este neapărat necesar să o cunoaştem si sa traim autentic,sa traim intru Iisus Hristos, iar pentru a ne putea implica cum se cuvine în Biserică trebuie să ştim ce este aceasta şi care este locul şi rolul nostru în ea. Observăm cu toţii că sub influenţa gândirii „democratice” contemporane, seculară şi secularizatoare, Biserica în general trece printr-o criză. Faptul ca episcopul sta la masa cu gasca de hoti si de corupti ai PSD-ului,reprezinta starea de fapt a conducerii bisericesti.O mare parte a credincioşilor precum şi mulţi clerici nu mai ştiu care este lucrarea episcopului,a preotului, nu mai ştiu ce înseamnă episcopul si preotul, care este legătura lui fiinţială cu Biserica şi prin urmare nu mai pot înţelege nici locul şi rolul episcopului,al preoţilor şi al credincioşilor în Biserică. Multi cred ca episcopul este in primul rand un conducator al unei firme de prestari servicii , un administrator al banilor si bunurilor materiale, iar în ce priveşte Sf. Liturghie nu este o componentă esenţială, fiinţială a acesteia, ci doar un element de podoabă, care prin prezenţa sa şi prin frumuseţea veşmintelor este chemat să dea strălucire slujbelor la care participă.Din pacate,foarte mulţi credincioşi confundă astăzi Biserica cu o instituţie seculară oarecare, unde li se pare că se pot manifesta „democratic”, după cum crede fiecare că este bine,respectiv ca este doar o sursa de a strange bani si averi pentru un episcop care in fond si la urma urmei nu este decat un calugar,uitând că Biserica este un organism divino-uman, care se conduce după anumite principii, o instituţie care nu poate fi modificată după concepţiile seculare la modă în anumite perioade istorice si nici dupa bunul plac al unui episcop si preot infipt cu mintea si sufletul in materie, ci una care are menirea să-l ridice pe om la un mod de viaţă dumnezeiesc.,,Era frumoasă vremea când casele erau biserici, faţă de acum, când bisericile sunt case.,Sfantul Ioan Gura de Aur

    Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.