10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Majoritatea primăriilor au bani de funcționare până la sfârșitul anului

- Advertisement -

Împărțirea sumelor pe bază de machetă, propusă de Ministerul de Finanțe pentru a acoperi deficitul din bugetul localităților, lasă fără bani câteva comune din județ. Oficialii din minister au luat în calcul sumele găsite în conturile primăriilor, fără să țină însă cont de faptul că unele aveau de făcut plăţi pentru proiecte de dezvoltare.

Socoteala Ministerului de Finanțe nu s-a potrivit cu realitățile din teritoriu. Așa se face că unele primării, puține ce-i drept, sunt fără bani în cont și nu pot plăti salariile și cheltuielile în școli, până la sfârșitul anului. „Au fost localități care între 30 septembrie până în momentul alocării au făcut o serie de plăți pentru că țineau acei bani și pentru cofinanțări de proiecte. Avem câteva cazuri pe care urmează să le supunem solicitării Ministerului de Finanțe, să intervină. Sunt puține localități, trei din județ”, a declarat președintele Consiliului Județean, Marius Oprescu.

Ministerul a împărțit banii în baza unor machete, care luau în calcul sumele din conturile primăriilor și cheltuielile estimate până la finalul anului. „Banii s-au dat în funcție de disponibilul din cont, de cotele pe care urmează să le mai încaseze până la finalul anului și TVA-ul necheltuit alocat la începutul anului, dar și de media cheltuielilor pe primele nouă luni, astfel încât să estimeze cât mai au nevoie până la finalul anului. Acele sume, care nu sunt egale pentru toată lumea, sunt alocate în funcție de necesarul pe care fiecare localitate îl avea, să închidă anul pe salarizare, indemnizații cu handicap și cheltuieli de bunuri și servicii la școli”, a explicat președintele CJ Olt.

Plata salariilor pentru însoțitori și a indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap, cheltuieli transferate de anul acesta către bugetele locale, i-au pus în dificultate pe primari.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți