Amenzi de peste 200.000 de lei pentru muncă la negru

Şapte firme din judeţul Olt s-au ales, luna trecută, cu sancţiuni contravenţionale drastice, după ce inspectorii de muncă au depistat, în timpul controalelor efectuate, mai mulţi muncitori care efectuau muncă nedeclarată. Agenţii economici au fost amendaţi cu peste 200.000 de lei pentru cei 13 angajaţi la negru găsiţi, cinci dintre aceştia desfăşurând activitate fără contract de muncă la două societăţi de pază şi protecţie din municipiul Caracal.

„Valoarea amenzilor aplicate în octombrie pentru muncă nedeclarată a fost de 260.000 de lei. Două dintre contravenţii, de 60.000 de lei, respectiv 40.000 de lei, au fost date unor agenţi economici cu domeniu de activitate pază şi protecţie din Caracal, la unul dintre ei fiind depistaţi trei angajaţi fără contract de muncă, iar la celălalt doi salariaţi desfăşurau muncă nedeclarată. Au fost date sancţiuni contravenţionale şi la societăţi comerciale din domeniul construcţii, trei persoane fără contract fiind găsite la o firmă din Slatina, care a primit 60.000 de lei amendă, şi una la Balş, căreia i-a fost aplicată o contravenţie de 20.000 de lei. Două persoane care prestau muncă nedeclarată au fost găsite şi la un agent economic din Slatina, cu domeniu de activitate comerţ, care a primit 40.000 de lei, tot la Slatina o firmă de reparaţii auto a fost amendată cu 20.000 de lei pentru un angajat la negru, iar la Corabia a fost dată tot o amendă de 20.000 de lei pentru muncitor care nu avea contract de muncă ce a fost depistat la o societate cu domeniu de activitate baruri”, a declarat Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt.

Inspectorii de muncă olteni au efectuat, luna trecută, 240 de controale specifice în judeţ, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcții, comerț cu amănuntul, transport rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma verificărilor, s-au identificat 293 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, angajaţii ITM Olt aplicând 151 de sancțiuni, din care 137 de avertismente și 14 amenzi, în valoare totală de 312.500 lei, şapte dintre acestea, în cuantum de 260.000 de lei, fiind aplicate pentru muncă la negru. Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

Totodată, pe parcursul lunii octombrie, 13 lucrători au fost implicați în accidente de muncă, aceştia fiind pentru mai puţin de trei zile cu incapacitate temporară de muncă.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.