10.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Se reînfiinţează Ansamblul Folcloric „Dunărea” din Corabia

- Advertisement -

Desfiinţat în urmă cu mai bine de zece ani, Ansamblul folcloric de cântece şi dansuri „Dunărea” al Casei de Cultură din Corabia renaşte. Instituţia culturală din oraşul de la Dunăre este în plin proces de reabilitare şi consolidare şi odată cu finalizarea investiţiei Primăria şi Consiliul Local Corabia doresc ca acest ansamblu să se reînfiinţeze.

Este un proiect cultural îndrăzneţ, spun autorităţile locale, ale cărui obiective sunt valorificarea obiceiurilor, tradițiilor și folclorului autentic romanațean, descoperirea de noi talente din rândul tineretului în domeniul vocal și instrumental şi promovarea în țară și în străinătate a tezaurului folcloric prin participarea la concursuri specifice.

Anunţul despre reînfiinţarea Ansamblului „Dunărea” a fost postat pe pagina oficială de Facebook a Primăriei Corabia, şi se aşteaptă înscrieri nu doar din rândul tinerilor, ci şi al adulţilor care au participat, de-a lungul anilor, la consolidarea sa. Cei care doresc să înveţe şi să se perfecţioneze în spiritul folclorului autentic o pot face deja prin a se adresa profesorului de muzică, îndrumătorului şi dirijorului Marin Urzicana, înscrierile având loc la demisolul Casei de Cultură Corabia.

Un scurt istoric arată că Ansamblul Folcloric „Dunărea” avea să se înfiinţeze acum 45 de ani, în anul 1974, iar pe parcursul anilor a avut succese remarcabile nu doar în ţară, ci şi în străinătate. În anii 1977 – 1988 obţinea locul I şi medalia de aur la Festivalul Naţional de Folclor. De-a lungul timpului a participat şi la mai multe festivaluri interjudeţene desfăşurate la Sibiu, Borşa – Maramureş, Băile Herculane, Călimăneşti, Rupea – Braşov. Pe plan internaţional a câştigat în anul 1981 marele premiu la Festivalul Naţional de Folclor de la Annemasse din Franta, în 1978 locul I la Festivalul Internaţional de Folclor al ţărilor de la Dunăre din Ungaria, un an mai târziu, în Turcia, locul I la Festivalul Internaţional de la Bursa şi Kyutahia, şi a obţinut şi un premiu I la Festivalul viei şi vinului de la Kavadarci din Macedonia. A mai participat la multe alte festivaluri de folclor din Iugoslavia, Bulgaria, Elveţia şi Franţa.

Odată cu reînfiinţarea sa, Ansamblul „Dunărea” va contuinua să îşi desfăşoare activitatea pe lângă Casa de Cultură din oraşul de la Dunăre.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți