Ansamblul „Acidava” din Piatra Olt, premiul I la un festival de folclor din Praga

S-a înfiinţat de puţin timp şi până acum s-au făcut remarcaţi pe scenele a două festivaluri de folclor internaţionale. Este vorba de Ansamblul Folcloric „Acidava” din oraşul Piatra Olt care în august reprezenta România la Festivalul „Orhid Waves” din Macedonia, iar acum la început de lună noiembrie a fost singurul ansamblu din ţară care a evoluat la Festivalul „Stelele din Praga”, Cehia, unde a obţinut primul premiu important. Premiul I cu căluşul de curte veche de la Piatra Olt.

„Acidava” a urcat pe culmile gloriei datorită implicării unor oameni de cultură inimoşi ai judeţului Olt, maestrul coregraf Nichita Dragomira şi rapsodul popular Ion Creţeanu.

Ansamblul de la Piatra Olt a fost singurul care a reprezentat România la festivalul internaţional de muzică şi dans popular din capitala Cehiei, ajuns la cea de-a 30-a ediţie. În total, au fost 87 de formaţii care au urcat pe scena Festivalului „Stelele din Praga”, desfăşurat în perioada 1 – 4 noiembrie, iar în finală s-au calificat doar opt. Printre ele s-a numărat şi Ansamblul „Acidava”, care la finalul manifestării culturale au reuşit să obţină premiul I, care a constat într-o diplomă şi două trofee. Zeci de tineri şi adulţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 67 de ani, fac parte din ansamblul folcloric mixt, coordonat de coregraful Dumitru Nicolae Iordache.

Cu vechime puţină, Ansamblul „Acidava”, care se bucură şi de sprijin financiar din partea Primăriei Piatra Olt pentru deplasări, s-a remarcat până acum nu doar în Praga, ci şi în ţară şi străinătate. În august avea să evolueze pe scena un important festival din Macedonia, în septembrie a fost la Muzeul Satului din Bucureşti, iar în octombrie a evoluat şi în cadrul manifestării culturale „Satu nostru rumânesc” care s-a desfăşurat în localitatea Mălainiţa din Serbia.  

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<