Oltenii continuă să se imunizeze împotriva gripei sezoniere

De la o săptămână la alta numărul oltenilor care se imunizează împotriva gripei sezoniere este în creştere, campania de vaccinare antigripală continuând să se desfăşoare pe tot parcursul sezonului rece 2019 – 2020. Cifrele Direcţiei de Sănătate Publică Olt arată că din cele 36.870 de doze de vaccin gripal s-au realizat 21.046, persoanele imunizate făcând parte din grupele populaţionale la risc şi care acceptă vaccinarea antigripală.

Din cei peste 21.000 de olteni vaccinaţi împotriva gripei, cei mai mulţi fac parte din categoria persoanelor cu vârsta de 65 de ani şi peste, respectiv 11.793. S-au mai imunizat 6.188 de persoane cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 de ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, 2.699 de medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire copii sau bătrâni şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii, 244 de persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt, 66 de gravide şi 56 de copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi cinci ani.   

Potrivit DSP, până la sfârşitul acestei în Depozitul Antiepidemic al instituţiei sanitare va intra încă o tranşă de vaccin gripal, respectiv 15.800 de doze, pentru desfăşurarea campaniei de vaccinare antigripală.

Chiar dacă numărul oltenilor imunizaţi împotriva gripei creşte, în judeţ se înregistrează în continuare cazuri de îmbolnăvire cu viroze şi pneumonii. Numai în prima săptămână din noiembrie, în Olt au fost 1.255 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 37 de internări, şi 529 cazuri de pneumonii, cu 84 de internări, ponderea fiind deţinută de grupele de vârstă cuprinse între 0 şi 19 ani. Specialişitii în sănătate publică spun că numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii n.r.) a fost de 1.784, comparabil cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului rece trecut, când au fost 2.624, şi cu aproape 20% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară, în judeţ fiind înregistrate atunci 2.248 de cazuri.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<