22.3 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Poliţiştii olteni, implicaţi şi anul acesta în acţiunea „Foc de artificii”

- Advertisement -

Polițiștii Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase Olt continuă şi anul acesta acțiunea „Foc de artificii”, pentru a preveni orice evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Acţiunea a demarat luni, 18 noiembrie, poliţiştii efectuând acţiuni şi controale în cadrul acesteia până pe data de 6 ianuarie 2020. Sunt verificate societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, însă controale au loc şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice, se vor afla în vizorul oamenilor legii.

„Activităţile au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri n.r.) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2019 – 2020”, a declarat Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.                  

Potrivit poliţiştilor, articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

Persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate. De asemenea, acestea nu pot vinde articole pirotehnice din categoriile F2 – F4, obiectele pirotehnice din categoria F1 putând fi comercializate pe tot timpul anului. „În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective”, a adăugat reprezentantul IPJ Olt.

Referitor la persoanele fizice, oamenii legii atrag atenţia că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2 – F4, P1, P2, T1 și T2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Pe perioada sărbătorilor de iarnă trecute, poliţiştii din Olt au efectuat 87 de acţiuni şi controale în complexe, pieţe şi alte obiective şi au verificat activitatea societăţilor comerciale autorizate comercializeze articole pirotehnice sau să execute focuri de artificii. Au fost prinse 27 de persoane fizice neautorizate care ofereau spre vânzare articole pirotehnice şi au fost întocmite 25 de dosare penale privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. De asemenea, oamenii legii au confiscat şi 1.076 kilograme de obiecte de distracţie care aveau conţinut pirotehnic, valoarea acestora fiind de peste 27.000 lei.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți