Anunțarea locurilor de muncă vacante și ocuparea acestora, obligaţie pentru angajatori

Angajatorii sunt obligaţi să anunţe locurile de muncă vacante, dar mai ales să comunice în trei zile persoanele pe care le-au încadrat în muncă din rândul şoferilor. În caz contrar, angajatorii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.  

Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt îi anunţă pe angajatorii din judeţ, persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, că, potrivit articolului 10 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, au obligația de a comunica agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Totodată, angajatorii au obligaţia să comunice şi ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost declarate la AJOFM, în termen de o zi de la data ocupării acestora, în condiţiile legii.

Locuri de muncă vacante sunt, potrivit actului normativ mai sus menționat, locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou create. Angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de trei zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei.

Cătălin FIRCOIU

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

<